Насловна Вијести Додик oтворио „Данe Српске у Србији“: Доказано да смо један народ

Додик oтворио „Данe Српске у Србији“: Доказано да смо један народ

257
0
Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је вечерас у Београду манифестацију „Дани Српске у Србији“, те поручио да је ова манифестацији у функцији доказане тезе да су Срби један народ, један идентитет, једна вјера и једна нација.

 

Обраћајући се у Народном позоришту Србије званичницима Србије и Српске, културним и јавним личностима, Додик је истакао да је Србе само сплет наметнутих околности кроз историју натјерао да буду територијално посебно.

„А ми смо у суштини једно, жједитож као што кажу код нас, једно за шта се живи, што не дамо и једно што никада нећемо дати. Дио смо једног јединственог српског народа, којем у историји велики на овим просторима нису дозволили да се интегрише и на прави начин одрази, него су нас мучили“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је било сасвим природно да Срби организују своју националну државу на простору данашње Србије и данашње Републике Српске и још неких простора и да то буде дио историјског дуга које су цивилизације, односно велике силе требале да дају Србима на овим просторима, али то Србима није дозвољено.

Он је рекао да је у тим процесилма главна ствар била да Србија буде слаба, а српски народ разједињен.

Додик је истакао да су подвале тврдње предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да је Србија заинтересована наводно да распарча БиХ.

„БиХ не може да се састави по ничему, она је историјски потпуно декадентна и нема ниједан мали базични темељ који би могао да се изгради између народа да нема међународног фактора“, рекао је Додик.

Он је навео да се сматра да је идеја о националној држави на територији коју већински доминантно покрива српски народ јерес и да се о томе не смије говорити.

„Зато је ова манифестација да се о томе говори да смо један народ. Ми никога не прогонимо, ништа туђе нећемо, сви су добродошли да живе са нама“, рекао је Додик и подсјетио да су Срби кроз историју другима дали слободу, а да су им се крајем прошлог вијека ти које су ослобађали осветили за ту слободу коју су им дали.
 

 

Мир у БиХ није угрожен

Додик је рекао да мир у БиХ није угрожен и да постоје политички процеси који се одвијају.

„То су политички процеси који траже централизацију и политички процеси који су наметнути од једног дијела либералног свијета са запада, из Америке, из Европе“, рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је оцијенио да апсолутно нема никаквих елемената угрожавања мира, те да ће све то, како каже, завршити на неким референдумима и политичким одлукама, односно већинским одлукама парламената.

„Све ће се то на тај начин завршити. Никакве пушке. Грађански рат је урадио све што је требао да уради, поставио је границу. Република Српска нема аспирације изван тога, али има аспирацију да брани оно што је унутра“, поручио је Додик.

Он сматра да ће све ово једног дана само по себи да се деси, био ту Кристијан Шмит или неко други или не био, то је неко друго питање.

Предсједник Српске је упитао да ли неко вјерује у изјаву Шмита да га подржавају људи из Српске.

„Шта мислите да је неки интелектуалац и да је неки који има легитимитет, како би тек онда? Овако са таквим будалаштинама које он измишља, уопште није тешко изаћи“, рекао је Додик.

Односи Српске и Србије најбољи могући

Додик изјавио је вечерас у Београду да односи Српске и Србије сваке године напредују и да су данас веома јасни и најбољи могући у сваком смислу.

„Ево нас, једанаести пут на манифестацији која приближава Републику Српску и Србију. Биће одржана у 11 градова Србије симболично, али то је само број“, рекао је Додик новинарима у Народном позоришту у Београду на свечаном отварању манифестације „Дана Српске у Србији“.

Додик је истакао да су односи Србије и Српске данас најбољи могући.

„Оно што чинимо јесте да по садржају наши односи сваке године и у сваком времену напредују и они су данас веома јасни, најбољи могући и да и у формалном и у емотивном, којем хоћете смислу ти односи заиста важе“, рекао је Додик.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текст„Оком камере“ са пјевачем Банетом Мојићевићем, РТВИС, 20.09.2023.
Сљедећи текстПокренута истрага против мајке дјевојчице која је пронађена без свијести у колима у Београду