Насловна Најновије Дјелимично прихваћене мјере забране, осумњиченима за злочине у Јошаници

Дјелимично прихваћене мјере забране, осумњиченима за злочине у Јошаници

144
0

Суд БиХ је дјелимично прихватио мјере забране за петорицу осумњичених за злочине почињене у селу Јошаница код Фоче 1992. године, када је убијено 56 Срба, претежно цивила, међу којима је било жена и дјеце, речено је Срни у Суду БиХ.

Мјере забране, које се односе на забрану састајања са одређеним особама, одређене су Рашиду Соби, Закиру Јамаку, Адему Фехрићу, Шевки Глушцу и Муризу Хаџиахметовићу, навели су из Суда БиХ.

Ова лица су осумњичена да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ, учествовали у нападу на Јошаницу и у чињењу злочина.

Мјера забране ће, како је прецизирано, трајати док за то постоји потреба, а контрола оправданости изречених мјера забране, вршиће се свака два мјесеца од дана доношења посљедњег рјешења о мјерама.

Рјешење којим је дјелимично прихваћен приједлог, Суд БиХ је донио 27. децембра прошле године, након рочишта у предмету „Н.Н. и други“. Приједлог је упућен 23. децембра.

„У преосталом дијелу, приједлог Тужилаштва БиХ од 23. децембра одбија се као неоснован“, навели су из Суда БиХ.

Из Суда БиХ су навели да се жалба на ово рјешење може изјавити Kривичном ванрасправном вијећу овог суда, у року од три дана од дана пријема писаног отправка рјешења.

Главни тужилац БиХ Миланко Kајганић је 28. децембра прошле године, поднио пријаву дисциплинском тужиоцу против тужиоца Владимира Симовића у предмету против петорице осумњичених за злочине у селу Јошаница код Фоче 1992. године.

Kајганић је 29. децембра упутио пријаву Kанцеларији дисциплинског тужиоца, која се односи на поступање Симовића, јер као поступајући тужилац није донио тужилачке одлуке у предмету након девет година, од када је задужио наведени предмет.

Тужилац Владимир Симовић је првобитно, без икаквих мјера забране, пустио на слободу осумњичене у предмету који се односи на српско страдање у Јошаници, а затим је за њих предложио мјере забране.

На Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници такозване Армије БиХ, су рано ујутро ушли из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и палећи све пред собом, на кућном прагу масакрирали српске жене, старце и дјецу, док су се спремали да сломе славски колач.

Убијено је 56 мјештана, многи од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела. Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче, да на селу дочекају Светог Николу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча, избрисано је са географске карте, попаљене су не само куће већ и помоћни објекти. Осим нејачи убијана је и стока, а тамо гдје су стигли, злочинци су посјекли чак и стабла воћака.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУмјесто младе вјенчању у Градишци присуствовао њен опуномоћеник
Сљедећи текстУдружење и ове године припремило божићну пшеницу