Насловна Вијести Експлозија одјекнула у Гази код прелаза Рафа

Експлозија одјекнула у Гази код прелаза Рафа

195
0
Шеснаести је дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израел је потврдио да је 212 људи задржано као таоци у Гази, рекао је данас војни портпарол контраадмирал Данијел Хагари.

 

Он је изјавио да је у израелским ударима преко ноћи погинуло више десетина палестинских бораца, укључујући замјеника шефа ракетних снага Хамаса.

На сјеверном фронту, Израел је напао борце који су покушали да испале ракете преко либанске границе.

Војска је погодила локацију у Либану одакле је пројектил испаљен на израелски авион, рекао је Хагари на конференцији за новинаре. 

Експлозија одјекнула у Гази код прелаза Рафа
 Експлозија и сирене амбулантних возила чули су се данас послије подне у близини граничног прелаза Рафа, између Египта и Појаса Газе, непосредно након што је други хуманитарни конвој прешао границу из Египта, рекли су очевици, пренео је Ројтерс.

Узрок и тачна локација експлозије нису засад познати.

Откако је почео конфликт 7. октобра између милитантног Хамаса и Израела, бомбардовања прелаза са стране Појаса Газе уништила су зграде и путеве, којима је била потребна поправка прије него што је први конвој од 20 камиона ушао преко Рафе у Газу у суботу.

У Појасу Газе убијено 29 запослених у UNRWA
 Најмање 29 запослених у Агенцији УН за помоћ и рад палестинским избјеглицама (UNRWA) убијено је у Појасу Газе откако је палестинско-израелски сукоб почео да ескалира, саопштила је данас та организација.
У објави UNRWA на платформи X је наведено да су половина убијених били наставници који су радили у школама те агенције.
„У шоку смо и у жалости. Сада је потврђено да је 29 наших колега у Гази убијено од 7. октобра. Половина ових колега били су наставници UNRWA“, наводи агенција у саопштењу на Твитеру.

Други конвој са хуманитарном помоћи ушао преко прелаза Рафа из Египта у Газу

Конвој од 17 камиона са хуманитарном помоћи ушао је преко прелаза Рафа из Египта у јужни дио Појаса Газе.

То је друга пошиљка хуманитарне помоћи у Појас Газе од разорног напада Хамаса 7. октобра на јужни дио Израела, пренио је „Тајмс оф Израел“

Уједињене нације процјењују да је потребно око 100 камиона дневно да би се задовољиле потребе становника Газе.

Двадесет камиона са хуманитарном помоћи ушло је јуче у Појас Газе преко прелаза Рафа са Египтом.

То су били први камиони који су ушли у Појас Газе откако је Израел увео блокаду прије двије недјеље, након напада Хамаса.    

Хезболах пријети да ће Израел платити високу цијену у случај копнене офанзиве

Високи званичник Хезболаха запријетио је данас да ће Израел платити високу цијену кад год да започне копнену офанзиву у Појасу Газе и поручио да је његова милитантна група са сједиштем у Либану већ „у срцу битке“.

Коментари замјеника лидера Хезболаха, шеика Наима Касема, услиједили су након што је Израел гранатирао и извео нападе беспилотним летјелицама на југ Либана, а Хезболах узвратио ракетама и пројектилима према Израелу, преноси јерусалимски дневник Тајмс оф Израел.

Хезболах је саопштио да је данас убијено шест његових бораца, што је највећи дневни број погинулих од почетка избијања насиља прије двије недјеље.

Према ријечима Касема, појачање сукоба на либанско-израелској граници за Хезболах има јасну сврху.

„Покушавамо да ослабимо израелског непријатеља и дамо им до знања да смо спремни. Званичници Хамаса су јасно рекли да ће се Хезболах придружити борбама, ако Израел започне копнену офанзиву у Гази“, рекао је он.

Овај званичник Хезболаха је предочио да његова шиитска група коју подржава Иран и која је у савезу са Хамасом, већ утиче на ток сукоба тако што држи три дивизије израелске војске распоређене на сјеверу, умјесто да се припемају за борбе у Гази.

Коментаришући стране званице које су посјетиле Либан у протекле двије недјеље, тражећи од либанских званичника да убиједе Хезболах да не учествује у најновијем сукобу Хамаса и Израела, Касем је поручио: „Ми смо дио те битке“.

Агенција УН: Због недостатка хране и воде цивили у Гази на ивици катастрофе

Цивили у Гази су „на ивици катастрофе“ због акутне несташице хране, воде и медицинских залиха, саопштио је Свјетски програм за храну УН (WFP).

Агенција је саопштила да јој је потребно 74 милиона долара за хитне потребе у Појасу Газе за сљедећих 90 дана, преноси Си-Ен-Ен.

Наводи се да продавнице у Појасу Газе имају резерве хране за мање од недjељу дана и да влада несташица прехрамбених производа.

Агенција УН апеловала је на „заштиту виталне инфраструктуре и заштиту цивила, како би могли да приступе пунктовима и услугама хуманитарне помоћи“. 

Три камиона WFP-а била су дио конвоја од 20 камиона помоћи, који је у суботу ушао преко граничног прелаза Рафа у Газу. 

Још 40 камиона WWFP чека у Египту да пређу преко граничног прелаза Рафа и уђу у Газу, наводи се у извјештају WFP.

Израел најављује интензивније ваздушне ударе на сјевер Појаса Газе

Израел је данас најавио интензивирање напада на сјевер Појаса Газе, док су истовремено САД саопштиле да су посвецћене испорукама већих количина хуманитарне помоћи Палестинцима којима понестају храна, вода, лијекови и гориво.

Палестински медији су пренијели да је најмање 11 Палестинаца убијено у ноћашњем израелском нападу на град Кан на југу Појаса Газе, као и да израелска ратна авијација врши ударе на град Рафа, на југу палестинске енклаве, преноси Ројетрс.

Данашњи удари услиједили су неколико сати након што је портпарол израелске војске контраадмирал Данијел Хагари позвао грађане Газе да се због опасности евакуишу према југу.

„Ради ваше безбједности крените ка југу. Наставицћемо појачане напад на подручје града Газе“, рекао је Хагари на суботњем брифингу за новинаре.

У међувремену, први конвој хуманитарне помоцћи који је пропуштен у опкољени Појас Газе стигао је у суботу из Египта преко граничног прелаза Рафа, а Уједињене нације су саопштиле да је конвој од 20 камиона са виталном хуманитарном помоћи преузео палестински Црвени полумјесец.

Међутим, хуманитарна канцеларија Уједињених нација саопштила је да је обим помоћи која је ушла у суботу еквивалент за око четири одсто дневног просјека увоза потрепштина за Појас Газе у периоду прије избијања сукоба и само дјелић онога што је потребно послије 13 дана израелске опсаде енклаве, у којој живи 2,3 милиона Палестинаца.

Предсједник САД Џозеф Бајден, дугогодишњи пријатељ Израела, поздравио је долазак хуманитарне помоћи након вишедневних интензивних преговора.

Он је рекао да су Сједињене Америчке Државе посвећене да се обезбиједе веће количине помоћи, која би улазила у Појас Газе преко граничног прелаза Рафа са Египтом.

Израел је започео „тоталну опсаду“ палестинске енклаве након шокантног прекограничног напада Хамаса 7. октобра на јужни Израел у којем је погинуло око 1.400 цивила.

Министарство здравства у Појасу Газе саопштило је у суботу да је, од почетка сукоба, у израелским ваздушним и ракетним ударима погинуло најмање 4.385 Палестинаца, укључујући стотине дјеце, као и да је више од милиони људи са те територије расељено.

Израел извео напад на положаје Хезболаха на југу Либана

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су напале, како је наведено, „терористичку ћелију у јужном Либану“, која је планирала да изврши напад противтенковским вођеним пројектилима на насеље на територији сjевера Израела.

Израелска војска је објавила снимак напада, преноси Тајмс оф Израел.

Портал наводи да група Хезболах, коју подржава Иран, свакодневно из Либана изводи ракетне нападе на положаје ИДФ и градове на сjеверу Израела, од почетка рата између Израела и палестинске милитантне групе Хамас 7. октобра.

Љекари: Најмање 50 Палестинаца убијено ноћас у израелским ударима на Газу

Више од 50 Палестинаца убијено је ноћас у израелским ваздушним ударима на Појас Газе, саопштили су медицински извори.

Израел је најавио да ће интензивирати нападе на сјевер Појаса Газе, наводи Ројтерс.

Канада тврди: Израел не стоји иза напада на болницу у Гази

Министарство одбране Канаде тврди, на основу анализе својих обавјештајних служби, да Израел не стоји иза напада на болницу Ал-Ахли у Гази, који је изведен 17. октобра. 

„Независна анализа Обавјештајне команде канадских снага указује са високим степеном поузданости да Израел није напао болницу Ал-Ахли 17. октобра“, наведено је у саопштењу канадског министарства, преноси Ројтерс. 

Напомиње се да је експлозију највјероватније изазвала залутала ракета испаљена из Газе. 

Налази Канаде су слични закључцима Француске и САД, наводи агенција.

Палестински званичници саопштили су да је 471 особа погинула у експлозији у болници Ал-Ахли 17. октобра. 

Министарство здравља у Појасу Газе оптужило је Израел за напад, док Израел тврди да је експлозију изазвало неуспјело лансирање ракете палестинских милитаната из Хамаса.

Русија ће иницирати нови састанак СБУН о палестинско-израелском сукобу

Русија намјерава да иницира одржавање новог састанка Савјета безбједности УН на којем би се разговарало о рјешавању палестинско-израелског сукоба, изјавио је први замјеник сталног представника Русије при свјетској организацији Дмитриј Пољански.

„Дефинитивно ћемо сазвати нови састанак Савјета безбједности. Као што је пракса показала, нико се осим нас не усуђује да то уради“, рекао је Пољански ТВ каналу Соловјев.  

Према његовим ријечима, 10. ванредна специјална сједница Генералне скупштине УН о палестинско-израелском сукобу требало би да се настави сљедеће седмице, пошто постоји колективни апел арапских и исламских држава да се та сједница настави. 

Веома је важно да свака земља може да изрази свој став, навео је Пољански, пренио је ТАС С.

САД су у сриједу ветом блокирале усвајање нацрта резолуције Савјета безбједности УН о палестинско-израелском сукобу, који је предложио Бразил.

Русија је била уздржана, јер је СБ одбацио руске амандмане на бразилски документ.

Велика Британија је такође била уздржана током гласања, а за усвајање резолуције гласало је преосталих 12 чланица Савјета безбједности УН.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстТилава, Митрополит Хризостом служио Свету архијерејску литургију поводом славе Светог деспота Стефана Бранковића (Видео)
Сљедећи текстЛана Пудар четврта на Свјетском купу у Будимпешти