Насловна Најновије Електропривреде Српске и Црне Горе формирају заједничку компанију

Електропривреде Српске и Црне Горе формирају заједничку компанију

76
0

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је да су управе електропривреде Српске и Црне Горе иницирале формирање заједничке компаније са сједиштем у Требињу како би покушали радити на новим инвесицијама што ће за грађане значити повољније цијене електричне енергије.

Петровић је појаснио да би Електропривреда Црне Горе у тој заједничкој компанија била власник 51 одсто, а ЕРС 49 одсто.

Он је навео да на тај начин желе да покушају радити на новим инвестицијама, било да је ријеч о територији Републике Српске или Црне Горе.

– За будућност ће значити да ће грађани имати повољније цијене електричне енергије и у Црној Гори и у Српској. Идеја је да правимо заједничке пројкете, попут бољег искориштавања вода Билећког језера, о чему треба да разговарамо, изградње соларних електрана на том језеру, као и да се актуелизује висока Бук Бијела гдје би бенефити били и за хидренергетски систем Горња Дрина – рекао је Петровић за АТВ.

Он је навео да, када је ријеч о Горњој Дрини, Електрпривреда Србије има удио 51 одсто, ЕРС 49 одсто, а Црна Гора би имала своје бенефите јер би се са великом акумулацијом ушло и у њену територију, али не и кањон Таре.

Истакао је значај кориштења обновљивих извора енергије, оцијенивши да ће бити приоретет у инвестицијама будући да и европска енергетска заједница сугерише да се искључиво ради са њима, а то ће бити и јефтинији извори енергије у односу на термоелектричну енергију.

– Ми не можемо одустати од термоелектричне енергије јер је она базна. Имамо значајне резерве угља у наша два базена, гатачки и угљевички, и из тог разлога не сумњамо у будућност електроенергетског система Републике Српске – навео је Петровић.

Сигурно је, каже, да ће се стање побољшати стање ако се заједничким инвестицијама збратимимо и са Србијом и са Црном Гором.

Према његовим ријечима, једна од тема Самита енергетике у Требињу је јачање сарадње енергетских компанија на Балкану.

Он је навео да јавна предузећа у свим земљама нису имала бенефите, јер нису имала снажну комуникација, али је у посљедњих неколико година она значајно ојачана и са том комуникацијом се много тога може рјешавати. У посљедњим годинама, каже, уштедјели су знатна средства међусобном комуникацијом и повезивањем.

За предстојећи Самит енергетике, Петровић је рекао да је израстао у реномирану конференцију на Балкану гдје се окупљају најажније људе из области енергетике, привреде, управљања и доносилаца одлука на Балкану и шире.

Он је додао да такве конференције доприносе увезивању менаџера, приредника, људи, значи унапређењу односа привредних активнисти, а сматра важним и да се обнове комуникације на ниову струке.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПреминуо аутор стрипа „Змајева кугла“ Акира Торијама
Сљедећи текстУ току је рушење тунелске цијеви на дионици магистралног пута Добро Поље-Миљевина