Насловна Најновије Енергетика – приоритет нове Владе Србије

Енергетика – приоритет нове Владе Србије

191
0

Мандатар за састав нове владе Србије Ана Брнабић, представила је данас посланицима у Скупштини Србије, експозе у којем је истакла да ће енергетика бити приоритет њеног кабинета, те најавила да ће у ову област бити уложено 12 милијарди евра.

Представљајући свој програм, Брнабићева је рекла да су ова улагања у енергетику предвиђена у оквиру развојног плана „Србија 2022 – 2025“, што подразумијева и инвестиције у заштиту животне средине.

Она је најавила да су приоритетни пројекти изградња гасног интерконектора са Бугарском и нафтовода са Мађарском, као и наставак градње Хидроелектране „Бук Бијела“, што је заједнички пројекат са „Електропривредом Републике Српске“.

Према њеним ријечима, план је да за годину дана буде завршено пет ауто-путева и брзих саобраћајница, као и да буду обезбијеђени сви други предуслови, да се оствари циљ да просјечна плата 2026. године буде 1.000 евра, а просјечна пензија 500 евра.

Брнабићева је објаснила да је за остварење високих циљева очување мира и стабилности, због чега ће Србија наставити европски пут, али ће истовремено наставити да води самосталну политику и да се на свим мјестима бори за досљедно поштовање међународног права и територијалног интегритета Србије, „на исти начин како се потпуно исправно брани територијални интегритет других признатих држава“.

„Интерес Србије, њена пуна самосталност у складу са националним интересима и са принципима међународног права, као и очување виталних интереса и безбедности нашег народа на Kосову и Метохији за нас су светиња“, нагласила је Брнабићева.

Она је истакла да ће нова влада наставити да подржава српски народ у региону, првенствено у борби за очување језика и писма, али и у унапређењу животног стандарда.

„Неговаћемо специјалне и паралелне везе са Републиком Српском, поштујући Дејтонски мировни споразум и инсистирајући на све бољим односима са БиХ, што показујемо и изградњом ауто-пута од Београда до Сарајева“, нагласила је Брнабићева.

Брнабићева је на крају експозеа, прочитала имена 27 министара, са којима ће сарађивати у наредном периоду.

Након експозеа предвиђена је скупштинска расправа о избору нове владе Србије, што је једина тачка на дневном реду посебне сједнице парламента.

ИЗВОРртрс
Претходни текстТужиоци и инспектори на увиђају у Главном центру за бројање
Сљедећи текстСунак званично именован за премијера