Насловна Најновије Жељезнице Српске: Бесплатан превоз грађана у Бањалуку на прославу Дана Републике

Жељезнице Српске: Бесплатан превоз грађана у Бањалуку на прославу Дана Републике

144
0

Компанија Жељезнице Републике Српске обезбједила је бесплатан превоз жељезничким путничким саобраћајем свим грађанима приликом одласка и повратка са свечане прославе 9. јануара – Дана Републике Српске у Бањалуци, саопштено је из ЖРС-а.

– Жељезнице Републике Српске ће у оквиру бесплатног превоза путника у уторак, 9. јануара, саобраћати по редовном реду вожње.

Свечани дефиле поводом Дана Републике биће одржан на Тргу Крајине у уторак, 9. јануара, са почетком у 17.00 часова.

Након тога, од 19.00 часова биће одржан концерт на Тргу Крајине на којем ће наступити регионалне звијезде Даница Црногорчевић, Аца Лукас, Мирослав Илић и Баја Мали Книнџа.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Назив Република српског народа у БиХ био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замијењен са Српска Република БиХ који је кориштен до 12. августа 1992. године, након чега је уведен садашњи – Република Српска.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКовачевић: Српска је гарант да се над нашим народом више никада неће поновити злочин
Сљедећи текстВишковић: Божић – празник наде који нам снажи достојанство