Насловна Магазин Туризам Завршена трећа фаза обуке Горске службе спасавања (ВИДЕО/ФОТО)

Завршена трећа фаза обуке Горске службе спасавања (ВИДЕО/ФОТО)

403
0

У првој половини текућег мјесеца (8. – 12.06) одржана је трећа у низу обука за горске спасиоце у организацији Горске службе спасавања Планинарског савеза Републике Српске. Обуку, која је одржана у планинарском дому „Волујак“ успјешно је завршило 22 полазника.

„Обуку из области спелео спашавања смо извели уз свесрдну помоћ Спелеолошког друштва „Понир“ из Бања Луке, док је главни инструктор била Ана Бакшић из Загреба која је међу најбољим свјетским спелеолозима. Иако је свих 5 дана вријеме било кишовито и прилично неповољно за извођење овакве обуке презадовољни смо квалитетом приказаног, али и посвећености полазника.“ истиче Далибор Сушић начелник Горске службе спасавања.

Трећа, до сада најдужа и најзахтјевнија фаза обуке обухватала је основне технике спелеологије као и практичну примјену система: Свети Бернард и Тиролска пречница. У пећини Ђатло изведена је завршна показна вјежба гдје су полазници успјешно приказали научено.

Предстоје  још три фазе, топографија, љетно и зимско спасавање. Након свих обука, полазници ће добити звање Горски спасилац.

Подсјећамо, да је прва фаза годишње обуке за ГСС организована такође у подножју планине Волујак, а обухватала је обуку из потрага за несталим особама као и транспорт истих, док је друга фаза организована у Планинарском дому Челина  у Источном Сарајеву, гдје је акценат био на Прву помоћ и Горско спасавање.

Доносимо вам видео запис из пећине Ђатло гдје је практично показана вјежба спелео обуке и неколико фотографија.

Претходни текстВрело Миљацке – Природне љепоте од којих застаје дах
Сљедећи текстИзнаћи рјешење за проблеме пријаве гостију и наплате боравишне таксе