Насловна Најновије Завршен митинг „Српска те зове“: Република Српска није инат, већ слобода

Завршен митинг „Српска те зове“: Република Српска није инат, већ слобода

66
0
На митингу "Српска те зове" у Бањалуци развијена је застава Републике Српске дуга 500 метара.

На Тргу Крајине у Бањалуци вечерас је завршен велики народни митинг „Српска те зове“ са којег је поручено да српски народ не да Републику Српску и да неће дозволити да буде понижена без обзира на спорну антисрпску резолуцију.

Скуп је завршен пјесмом „Завјет“ у извођењу младе умјетнице Ање Вуклиш, те симболичним пуштањем балона у бојама српске тробојке.

На Тргу Крајине који је био пун грађана из цијеле Републике Српске, Србије и дијаспоре, као и улице које воде ка њему, истакнуте су српске тробојке, те транспаренти подршке руководству Републике Српске, њеним институцијама и борби српског народа за слободу.

На скупу су се обратили, између осталих, предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић и предсједник Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски.

На скупу је говорио и предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић позвао је све Србе да се окупе око Републике Српске, јер је света обавеза да се чува сјећање на српско страдање.

„Свјетски моћници могу да нам одузму све, али не могу двије ствари, а то су понос и сјећање на наше најмилије“, поручио је вечерас из Бањалуке Бранислав Вучетић из Бјеловца код Братунца, којем је током рата за три мјесеца побијена комплетна породица.

Учесници скупа држали су фотографије српских жртава из Подриња, међу којима има и убијене српске дјеце. Један од бројних грађана који су се вечерас слили на Трг Крајине држи тробојку на којој се види лик предсједника Русије Владимира Путина.

Развијена је и застава Републике Српске у дужини од 500 метара.

Скупу су присуствовали предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, сенатор Српске Александар Вулин, те и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Присутни су били и предсједници партија влдадајуће коалиције, представници бројних институција Српске, те представници Српске у заједничким институцијама, локалних заједница, академске заједнице, невладиног сектора проистеклог из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и званичници из јавног друштвеног и политичког живота.

Повод за окупљање је најављена резолуција о Сребреници о којој би требало да расправља Генерала скупштина УН.

Велики народни скуп пратиле су бројне новинарске екипе.

Централне лице града Бањалука биле су затворене, а скуп су обезбјеђивала полицијске снаге Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБрнабић: Србија увијек уз Републику Српску
Сљедећи текст„Пулс града“, 18.4.2024. (Видео)