Насловна Вијести Због пораста нивоа мора поједине земље могле би заувијек нестати

Због пораста нивоа мора поједине земље могле би заувијек нестати

152
0

 Пораст нивоа мора, погоршан климатским промјенама, угрожава егзистенцију будућих генерација и све више доприноси сукобима и нестабилности широм свијета, упозорио је у уторак генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутереш, преноси Анадолија.

“Пораст нивоа мора је тонућа будућност. Повећање нивоа мора није само пријетња. То је множитељ пријетњи”, рекао је Гутереш у Савјету безбједности  током састанка о безбједносним ризицима везаним за пораст нивоа мора.

Додао је да “за стотине милиона људи који живе у малим острвским државама у развоју и другим нижим обалним подручјима широм свијета, пораст нивоа мора представља бујицу невоља.”

“Повећан ниво мора пријети животима и угрожава приступ води, храни и здравственој заштити”, рекао је Гутереш.

Шеф УН-а указао је на штетне економске посљедице продора слане воде на кључне индустрије, укључујући пољопривреду, рибарство и туризам, као и штету на виталној инфраструктури.

Свјетска метеоролошка организација процјењује да је ниво мора у 1900-им порастао више него у било којем вијеку током претходних 3.000 година.

Та појава се дијелом може приписати топљењу морског леда у океанима Антарктика и Арктика, за које је организација процијенила да су на најнижим комбинованим нивоима икада забиљеженим у мјесецу јануару.

Загријавање површине и температуре мора узроковане климатским промјенама допринијеле су забрињавајућем феномену.

“Посљедице свега тога су незамисливе. Ниско лежеће заједнице и поједине земље могле би заувијек нестати. Били бисмо свједоци масовног егзодуса читавог становништва библијских размјера”, рекао је Гутереш.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстПриредбом “Српчад Србији” почела манифестација „Сретињски дани“, прилог РТВИС 14.2.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текстХуманитарној акцији за Милоша Божовића прикључио се и Зоран Кокот