Насловна Најновије Ивана Жигон наступом одушевила Фочаке

Ивана Жигон наступом одушевила Фочаке

167
0

Духовно-поетско вече под називом “Од Косова до Ловћена” одржано је синоћ испред Храма Светог Саве у Фочи. Наступила је позната, српска глумица Ивана Жигон. У програму је учествовао и октет богословије „Свети Петар Дабробосански“ који води професор Борислав Бјелогрлић.

Велики број Фочака испратио је аплаузима и заједничком пјесмом српску глумицу, која је одушевљена атмосфером и боравком у Фочи. Пјесмама и из Србије, Црне Горе и Русије поздравила је присутне уз обећање да ће поново доћи. Каже да је неопходно представити програме који простресу српски народ. „Ја сам то успјела захваљујући композитору и дивним људима, мојим ансамблом „Косовски божури“ који водим са Гаврилом Кујунџићем. Овај програм није само путовање кроз све те светиње већ и један мој животни пут и рад. Све се то није створило тек тако, као кад неко ствара неко вече или представу, већ једноставно као да сам стварала свој умјетнички пут и он се склапа у неке вечери које се пригоде ситуацији али у суштини, носе исту поруку, да се „протресемо“.  

Ова позната умјетница одушевљена је народом и природним љепотама Фоче. „Док сам долазила, видјела сам оне борове који поносно стоје причвршћени на стијене, па сам тако доживјела и ове људе. Мислила сам да ће долазити, мало стајати па отићи, међутим, било их је све више и они стајали као ти борови. Ово је заиста један усправан свијет који се неће тек тако поколебати. И потврђују се ријечи митрополита Амфилохија „брат на брата, брат на сестру ослоњени, као тврди су град“. Заиста смо се тако осјетили, као тврди град, а на крају су изашле и дјевојчице које сам замолила да се представе, то је за мене било нешто најчудесније.  Ја дођем као неко ко би требао вас да охрабри, а уствари увијек буде супротно. Мене охрабри оваква публика и та дјеца која су изашла“, одушевљено прича Ивана.

Организатори су били Центар за културу и информисање и Храм Светог Саве, под благословом митрополита дабробосанског Хризостома. Старјешина храма, Душан Андрић каже да је ово први пут да су се стекли услови за организацију једне овакве духовне вечери. „Ивана Жигон својим наступом најављује освећење овог нашег завјетног, саборног храма, у коме се ове године навршава пуних десет година откако се служи света божанствена литургија и пуних десет година како гори неугасиво кандило наше вјере, наде у Господа и живот будућег вијека“, каже свештеник Андрић.

Овај поетско-драмски колаж, чији је покровитељ Општина Фоча, оплеменио је културни живот у Фочи и најавио освећење храма.

ИЗВОРRadio Foča
Претходни текстОпштински одбор СПКД „Просвјета“ Фоча организује јубиларно ауторско вече Рада Лаловића
Сљедећи текстИсточна Илиџа: Обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања Републике Српске (ВИДЕО)