Насловна Најновије Идентификован логораш „Силоса“ Јадранко Главаш; Порука Тужилаштву БиХ: Гдје има тијела има...

Идентификован логораш „Силоса“ Јадранко Главаш; Порука Тужилаштву БиХ: Гдје има тијела има и дјела

1591
0

Бивши логораш у сарајевском казамату „Силос“ Јадранко Главаш, чији су посмртни остаци недавно идентификовани ДНК-а анализом, биће сахрањен у суботу, 29. јула на спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ у Сокоцу, потврђено је за Срну из Асоцијације српских жртава грађанског рата у БиХ од 1992. до 1999. из Аустралије, која окупља и 30 бивших логораша „Силоса“.

Из ове асоцијације су позвали медије да извијесте о сахрани Главаша, чиме ће послати поруку Тужилаштву БиХ да „гдје има тијела има и дјела“.

– Отварање и формирање предмета „Јадранко Главаш“ од највеће је важности за истину о страдању српских логораша у Сарајеву – истичу из Асоцијације.

Посмртни остаци Јадранка Главаша пронађени су у августу 2022. године, а идентификовани су ДНК-анализом.

Резултати прелиминарне идентификације породици и Асоцијацији су предочени 14. јула, али се чекала и званична потврда да би о томе била обавијештена јавност.

Из Асоцијације наводе да је Јадранко Главаш рођен 2. априла 1963. године у Сарајеву. У том граду је завршио Вишу електротехничку школу и био је члан Културно-умјетничког друштва „Иво Андрић“.

Јадранко је 1992. године био заточен у Основној школи „9. мај“, гдје се већ налазио његов отац Радмило. Они су одатле спроведени у новоформирани логор у бившој касарни ЈНА у Крупљанској ријеци.

Из Асоцијације наводе да је Главаш 29. децембра 1992. године пребачен у логор „Силос“, а 6. фебруара 1993. године одведен је на присилни рад на планину Игман у надлежност Игманског диверзантског батаљона такозване Армије БиХ, односно јединице познатије под именом „Зулфикар“.

– По неком одабиру изведен је једне фебруарске ноћи и убијен батинама у бараци хотела Мразиште на очиглед затвореника Драгана Вуковића. У свирепом убиству Главаша учествовали су Неџад Хоџић те Зукини војници Пиле, Мујо, Џеко и Кокић, а од жена су присуствовале Нада Томанић и Сабина Сирар – наводе из Асоцијације.

ИЗВОРСрна
Претходни текст„Лицидерско срце“ 17. августа у Вишеграду
Сљедећи текстСабор изворног народног пјевања „Пјевај Романијо“