Насловна Најновије Иза нас је најтоплији август икада

Иза нас је најтоплији август икада

144
0

Прошли мјесец је био најтоплији август у свијету од када се врше мјерења и то је трећи мјесец заредом који је поставио рекорд послије јуна и јула, саопштила је данас служба ЕУ за климатске промјене „Коперник“.

Процјењује се да је август био за око 1,5 степени Целзијусових топлији од прединдустријског просјека за период од 1850. до 1900. године. Улагање напора да се глобално повећање температуре ограничи на 1,5 степена Целзијусова је централни циљ Париског међународног споразума о климатским промјенама из 2015. године.

Јул 2023. остаје најтоплији мјесец икада забиљежен, а августовски рекорд чини љето на сјеверној хемисфери најтоплијим од 1940. године, од када се мјерења записују.

„Глобални температурни рекорди настављају да падају у 2023. години. Научни докази су неоспориви, биљежићемо све више климатских рекорда и интензивнијих и чешћих екстремних временских прилика које утичу на друштво и екосистеме, све док не престанемо да емитујемо гасове стаклене баште“, рекла је замјеник шефа „Коперника“ Саманта Берџес.

На старом континенту август био влажнији од уобичајеног у великим дијеловима централне Европе и Скандинавије, што је довело до поплава, док су у Француској, Грчкој, Италији и Португалији владале суше које су довеле до пожара.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНа православном гробљу Кромољ у Сарајеву срушено осам споменика (ФОТО)
Сљедећи текстОткријте љепоту Биоштице (ВИДЕО)