Насловна Магазин Занимљивости Изложба „Сузовача“, кафана као мјесто комуникације, инспирације и емоције

Изложба „Сузовача“, кафана као мјесто комуникације, инспирације и емоције

216
0

У Галерији „Монолог“ отворена је изложба интердисциплинарне умјетнице Дее Џанковић која се бави фотографијом, музиком, перформансом. На изложби „Сузовача“ представила је кафану као мјесто комуникације, инспирације и емоције.

Смјештена у центар београдске алтернативне сцене, у бившој Бајлонијевој пивари, галерија „Монолог“ отворила је простор за слободну артикулацију идеја и савремених тема ствараоцима из цијелог свјета.

 

„Када почнете да имате мало појма о умјетности онда се хоризонт овако мало сузи и ништа више не видите. Идеја би можда била да су врата отворена за све. Ми нас зовемо народна галерија. Тако да је народна галерија већ у другој изложби претворена у кафану. Ми желимо да учимо и да откријемо те музе, умјетнике, умјетнице и да у принципу они направе ту визију о којој ви питате“, рекао је Денис Лео Хегић, кустос.

Узимајући алкохол као базу, сузе умјетнице као главни састојак, у доброј размјери која је безбједна за конзумацију, Центар за хемију по идеји Дее Џанковић направио је ракију „Сузовачу“. Поставка подсјећа на кафану пуну емоција, на признања, покајања, сузе, вику и ломљаву стакла.

„Кафану сам изабрала зато што сматрам да један друштвени конструкт који је специфичан за наше поднебље. У коме сматрам да се људи највише ослобађају, да се дешава невјероватна интеракција и да се дешава једно људско искуство које се некако брише из свих дијелова живота. Ја то јако врједнујем и стварно сам жељела да се бавим тиме у свом раду“, истакла је ауторка изложбе Деа Џанковић.

Концептуално промишљање кафане употпунили су столњаци препознатљивог мотива, мозаик који је настао од једне фотографије као и безброј чаша које је умјетница припремајући се за изложбу „Сузовача“, добијала из разних кафана региона.

ИЗВОРртс
Претходни текстПале: Седам улица обухваћено у првом циклусу реконструкције и обнове путне инфраструктуре
Сљедећи текстСјеверни ток 1 од сутра без гаса, њемачки министар забринут