Насловна Најновије Из Српске истрајни: Наративе о геноциду нећемо прихватити

Из Српске истрајни: Наративе о геноциду нећемо прихватити

46
0
Иако је Црвена армија Европу ослободила од нациста данас о томе не говоре. Не говори ни Њемачка која је починила највећи геноцид у историји човјечанства. Русија им је непријатељска земља. Радије би да новом резолуцијом о Сребреници оптуже српски народ за геноцид. Званичници и грађани Српске истрајни у одговору – ако резолуција о Сребреници у Генералној скупштини добије подршку, то значи да Републици Српској нема мјеста у БиХ.
 
Наративе да је српски народ геноцидан никада нећемо прихватити, каже предсједник Српске и упозорава да је то пут ка потпуном неспоразуму у БиХ, а не помирењу. Нисам биран да будем наиван, каже Додик и указује на свјесну намјеру Њемачке, као покровитеља резолуције да се свети Србима за поразе у два свјетска рата. Стога је, каже, резолуција о Сребреници искључиво политички акт и нема никакве везе са правом – циљ је да произведе правна дејства.

– Сребреница није била геноцид, али јесте тешки злочин, за који би волио да се није ни десио, али рат нема логику. За те догађаје у Сребреници појединци су одговарали, а онда нам кажу да та резолуција нема ништа против српског народа,. Подваљују, вјерујте, нисмо толико неписмени. Каже, то ће помирити. Како, кажу да смо геноцидни и ми кажемо, миримо се с чим се миримо. Није српски народ геноцидан. Одредићемо наше политике на свесрпском сабору, након одлучивања у УН – рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

Мимо процедура и без унутрашње сагласности резолуција о Сребреници је инструмент бошњачких политика да широм свијета издејствују антисрпске мјере, каже и српски члан Предсједништва. Јасно је, каже, да су спонзори и коспонзори резолуције кроз историју тешко окрвавили своје руке. Не желим, нити сам икада умањила, било коју жртву, али ћу указати да су по сриједи политичке игре у којима се манипулише чак и сребреничким жртвама, упозорила је Цвијановићева.

– Они су само доскочили трику и злоупотријебили су жртве зато што данас не могу да постигну ни једну сагласност око важног питања, а то је Газа. Они су нашли ову тему да би спојили Исток и Запад. Они перу своје биографије, ти који спонзоришу, настоје да нађу тачку повезивања између оног што је Америка и западни свијет и окупљених око других у том сукобу у Гази – изјавила је Цвијановић.

Нажалост, бошњачке политике не препознају да су и њихове жртве монета за поткусуривање моћних. А и лажно је увјерење да ће необавезујућом резолуцијом односе у БиХ поправити у своју корист, поручују из Српске.

– Лишени лажних нада о равноправности и поштовању и наших жртава бићемо додатно ојачани и већ јесмо. Како год прође та резолуција, буде ли изгласана или пропала, ми ћемо бити јачи – додао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Грдно се варају бошњачки политичари да ће резолуцијом, као гумицом, избрисати Републику Српску и српски народ, оцјена је званичне Бањалуке. Напротив, некоректни и унутар БиХ неусаглашени политички потези добиће нове смјернице с циљем очувања Српске.

 
 
ИЗВОРртрс
Претходни текстОбижељежен Дан општине Фоча (Видео)
Сљедећи текстЕмисија „Пулс града“, 9.5.2024. (Видео)