Насловна Најновије Из Српске порука Бећировићу: БиХ ће бити уставна или је неће бити

Из Српске порука Бећировићу: БиХ ће бити уставна или је неће бити

114
0

Бошњачки члан Предсједништва БиХ негодује због одлучне реакције Републике Српске да заштити своју имовину.

Док Бећировић призива реакције страних амбасада, из Републике Српске му стиже јасан одговор: у понедјељак, 24. априла биће потписан документ који се односи на питања имовине, а све потписано биће и спроведено и у то нико не треба да сумња.

Предсједник Српске Милорад Додик нагласио је да ће БиХ бити или уставна или је неће бити и да то што прије треба да схвате и Бећировић и они који га охрабрују.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић поручила је да Српска није извор нестабилности и да је ФБиХ неуређена.

Након што је у Палати Републике постигнута сагласност лидера владајуће колаиције и СДС-а о потписивању документа којим се штити имовина Републике Српске, из Сарајева пријетње.

– Морам рећи, када је ријеч о најновијим потезима Милорада Додика, да му јавно поручујем да се не игра са ватром. Његови сепаратистички потези могу угрозити мировни процес. Он већ дуже времена постаје прије свега сигурносни проблем а не политички проблем, то морају схватити људи на Западу – рекао је Бећировић.

Ако Бећировић прихвата Дејтонски споразум, немамо никакав проблем, но ако мисли као и остали муслимански политичари да ће једно говорити друго радити мора да зна да то неће проћи – каже предсједник Српске Милорад Додик.

Додик је нагласио да ће БиХ бити или уставна или је неће ни бити. Српска неће жртвовати мир ни за шта, али исто тако неће прихватити неуставну БиХ.

– Ми ништа више од тога не тражимо нити желимо да имамо. Ми не тражимо ниједну ставку изван Устава БиХ али тражимо да све оно што по Уставу припада као надлежност ентитетима, да буде стављено нама на располагање, јер је то дио међународног мировног споразума који је гарантован од пет највећих сила тог свијета. И све су те силе, осим Русије слагале, у настојању да нас разграде – навео је Додик.

Додик је најавио је да ће у понедјељак, 24. априла бити потписан документ који се односи на питања имовине и поручио да ће све потписано бити и спроведено и да у то нико не треба да сумња.

– Не треба нико сумњати да ћемо донијети одлуку о повлачењу судија из Уставног суда БиХ и да ћемо у оквиру Министарства унутрашњих послова организовати службу која ће надзирати и пратити. То је наше право – поручио је Додик.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић поручила је да у Федерацији поново на површину испливавају фрустрације Републиком Српском. Дио тих фрустрација, сматра Цвијановићева, проистиче и из неспособности другог ентитета да формира власт, па по старом обичају, нападају на Републику Српску и њихове представнике.

– Република Српска није никоме пријетња и није никада била и неће бити извор нестабилности. Нити је то Милорад Додик, нити било ко од званичника, фигура које обављају годинама важне функције. Али оно што јесте извор нестабилности јесу они који пријете својим комшијама да производе оружје за не дај Боже – истакла је Цвијановићева.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић истакао је да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић поруком да се треба држати слова Дејтона уствари подржао све принципе и политике које су на позив предсједника Републике прихватиле и подржале све релевантне странке из Српске.

– То је нешто што Додик и Српска већ дуго заговарају. Могло би ово бити први знак да је могуће доћи до компромиса у БиХ, јер управо на то позивамо, да се сви заједно држимо слова Дејтона и да се вратимо БиХ каква је предвиђена Уставом БиХ. Свака друга БиХ изван оне предвиђене Уставом за нас из Српске је неприхватљива – нагласио је Ковачевић.

Из Српске демократске странке, једине из реда опозиције, након нових напада на Српску, и данас поручују да је потребно јединство око виталних националних интереса. Вршилац дужности предсједника ове странке Милан Миличевић у саопштењу је указао да су све бошњачке странке у Федерацији БиХ јединствене око интереса њиховог народа унутар БиХ, што није случај у Републици Српској.

– Колика год нетрпељивост и међусобна мржња постојала међу њима, показали су да ће на том путу бити јединствени, без обзира да ли припадају власти или опозицији. Тај начин њиховог дјеловања послао је и нама јасну, али и упозоравајућу поруку – каже Миличевић.

Још једном, такво нејединство, показали су ПДП и Листа за правду и ред Небојше Вукановића, који се нису одазвали позиву предсједника Српске да све парламентарне странке донесу јединствен став када је ријеч о имовини.

– За Бранислава Бореновић се зна који је капацитет његове издаје. Он да је смио, да има имало политичке логике и памети, би био јуче тамо. Пошто нема, сад мора само народ да зна да је то доказ издаје коју он свјесно проводи по налогу других – истакао је Додик.

Прилику да покажу апсолутно јединство по овом питању, све странке, укључујући и ПДП и Листу за правду и ред, имаће наредне седмице у Народној скупштини.

ИЗВОРртрс
Претходни текстТри бода за Фамос у Новом Граду
Сљедећи текст„Пулс града“ 22.04.2023. (ВИДЕО)