Насловна Најновије Инсталација “Манастир Острог” дјело визуелног умјетника Милоша Поповића

Инсталација “Манастир Острог” дјело визуелног умјетника Милоша Поповића

212
0

Умјетничка инсталација “Манастир Острог” била је дио сценографије Божићне академије одржане у Kултурном центру Источно Ново Сарајево, а дјело је визуелног умјетника Милоша Поповића из Источног Сарајева.

Божићна академија одржана је синоћ у оквиру манифестације “Зима у Источном Новом Сарајеву”, уз учешће Хора “Свети новомученик Станко Острошки” из Никшића.

О значају Божића је у препуној сали говорио отац Серафим из Манастира Светог оца Николаја у Добрунској ријеци, а ученици Основне школе “Свети Сава” представили су божићне обичаје.

Поповић је изјавио да је инсталација од стиропора и гипса висине четири метра и да ју је радио 15 дана.

“Поред примарне љубави према сликарству, активно се бавим и скулптуром, односно умјетничком инсталацијом, све у зависности потребе изражавања о одређеној теми, догађаја и околности. Умјетничка инсталација сама по себи има тродимензионалну форму која је свакако ближа публици, а и темом, у овом случају приказом манастира Острог, свакако да остварује посебну интеракцију”, рекао је Поповић Срни.

Он је додао да су неке од његових претходних сценографија биле “Испосница Светог Саве” и “Пећина рођења Исуса Христа” у оквиру Божићне академије, а “Kњиге Даре Секулић” у оквиру манифестације “Поетски дани Даре Секулић”.

Поповић је рођен 1988. године у Сарајеву, гдје је 2017. завршио Академију ликовних умјетности на Одсјеку сликарство.

Он је добитник неколико награда и признања за стваралаштво, а имао је седам самосталних и више групних изложби како у земљи тако и у иностранству.

ИЗВОРсрна
Претходни текстРаспоред божићних богослужења у храмовима у Источном Сарајеву и Сарајеву
Сљедећи текстИз СНСД-а Пале 50 пакета помоћи за социјално угрожене и вишечлане породице (ВИДЕО)