Насловна Најновије Иран испалио 300 пројектила на Израел; Нетањаху: Пресрели, блокирали – побиједићемо (ФОТО/ВИДЕО)

Иран испалио 300 пројектила на Израел; Нетањаху: Пресрели, блокирали – побиједићемо (ФОТО/ВИДЕО)

71
0

Иран је лансирао више стотина дронова и балистичких пројектила ка Израелу, у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску.

Извјестан број пројектила пробио je израелску одбрану. Извјештаји о евентуалној штети и повређенима се још прикупљају. Иран je прогласио крај операције. Бијела кућа тражи уздржаност од Јерусалима. Блиски исток je на ивици великог сукоба. Судбина региона je у рукама Бенјамина Нетанјахуа.

8.15 – Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен осудила је ваздушни напад Ирана на Израел.

7.43 – ИДФ: Пресретнуто 99 одсто иранских пројектила

Портпарол ИДФ-а Даниел Хагари, саопштио је да је 99 одсто од око 300 пројектила које је Иран испалио на Израел током ноћи пресрела противваздушна одбрана.

– Иранска претња наишла је на ваздушну и технолошку супериорност ИДФ, у комбинацији са јаком коалицијом са савезницима пресрели смо огромну већину пројектила – каже Хагари.

7.20 – Израел отворио ваздушни простор

Послије седам сати, Израел је поново отворио свој ваздушни простор, саопштила је управа аеродрома након ноћашњег напада Ирана. Наводи се да ће то утицати на ред летења из Тел Авива и да би путници требало да провјере вријеме летова, преноси Ројтерс.

Славље Иранаца након напада на Израел (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Славље Иранаца након напада на Израел (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

7.10 – Израелски званичник: Још није донијета одлука о одговору на ирански напад

У процјени ситуације јутрос није донијета никаква одлука о израелском одговору на ирански напад, рекао је неименовани израелски званичник.

О потенцијалном одговору разговараће се на сједници ратног кабинета и чланова израелске владе која је заказана за 15 часова.

6.50 – Иранска мисија у УН о нападу: Штo се нас тиче, ово је готово

Иранска мисија прији УН објавила је на свом налогу на мрежи X да сматра да је војна акција Иранских оружаних снага против Израела покренута у складу са Чланом 51 Повеље УН, као одговор на израелски напад на конзулат Ирана у Дамаску.

– Што се нас тиче, ово је готово и ова ствар се може сматрати завршеном. Уколико, пак, режим у Израелу направи сљедећу грешку, ирански одговор ће бити знатно жешћи – наведено је у саопштењу Иранске мисије при Уједињеним нацијама.

Додаје се да је ријеч о конфликту између Ирана и, како је наведено, „одметничког режима у Израелу“ и поручује да „САД морају да остану по страни“.

– Као одговорна чланица УН, Исламска Република Иран је посвећена циљевима и принципима садржаним у Повељи УН-а и међународном праву, и понавља свој доследан став да не тежи ескалацији или сукобу у региону“, наводи се у писму упућеном Генералном секретару УН-а Антонију Гутерешу.

ИЗВОРагенције, фото EPA-EFE/ATEF SAFADI
Претходни текст„Источна трибина“, гост Филип Симић, 13.4. (Видео)
Сљедећи текстВујовић: Србија ће помоћи Билећи са пола милиона евра (ВИДЕО)