Насловна Најновије И данас протест Срба на сјеверу КиМ, без традиционалног окупљања за Видовдан

И данас протест Срба на сјеверу КиМ, без традиционалног окупљања за Видовдан

188
0

Због кризе и ризика по безбједност, на северу Космета без традиционалног окупљање Срба за Видовдан на Газиместану. Скуп у порти манастира Грачаница. Срби настављају мирне протесте. Превозници са српским таблицама и даље чекају на административним прелазима.

Прошло је мјесец дана од насилног упада приштинских специјалаца у зграде општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку.

Тројици тзв. косовских специјалаца, ухапшеним у централној Србији, укинут је притвор након што је Виши суд у Краљеву потврдио оптужницу против њих и они су јуче на аднинистративном прелазу Мердаре предати приштинским властима и браниће се са слободе.

Срби настављају мирне протесте. Превозници са српским таблицама и даље чекају на административним прелазима.

Нови избори на сјеверу Косова и Метохије су једини пут за решење тренутне кризе, поручио је високи представник ЕУ Жозеп Борељ и додао да ће ЕУ предузети нове политичке и финансијске мјере, ако не дође до смиривања ситуације.

Група америчких сенатора упутила је писмо предсједнику Џозефу Бајдену у којем га позивају да изврши дипломатски притисак како би се окончала тренутна криза на КиМ и наставио дијалог. Истичу да Приштина није одговорила на напоре САД да деескалирају ситуацију, због чега ће, како је наведено, Конгрес размотрити досадашњу подршку Приштини и Београду.

Због кризе и ризика по безбједност на сјеверу Косова и Метохије, неће бити традиционалног окупљање Срба за Видовдан на Газиместану, већ у порти манастира Грачаница. Из Епархије рашко-призренске кажу да српски народ на КиМ тренутно живи у безбједоносној неизвејсности и потпуном осјећају одсуства основих права и слобода – посебно након најновије серије хапшења и злостављања ухапшених Срба.

 

ИЗВОРртс
Претходни текстУ другом дијелу дана пљускови са грмљавином
Сљедећи текстПовољни услови за вожњу, на прелазима нема дужих задржавања