Насловна Најновије Кажњена Диана Кајмаковић, у сефу чувала „Скај“ предмете

Кажњена Диана Кајмаковић, у сефу чувала „Скај“ предмете

168
0

Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета БиХ у дисциплинском поступку против замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ Диане Кајмаковић донијела је одлуку којом је утврђена дисциплинска одговорност тужене и изречена дисциплинска мјера премјештање са ове функције на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.

– Тужена је проглашена одговорном што је, обављајући послове руководиоца у Тужилаштву БиХ, у сефу у својој канцеларији, без прописног евидентирања, држала документа са ознаком степена тајности запримљене од 8. новембра 2021. до 24. августа 2022. године, личним достављањем туженој на руке, који се односе на предмете „Скај апликација“ – саопштено је из ВСТС-а.

То је за посљедицу имало неевидентирање тужилачких списа у складу са прописима или неулагање у постојеће тужилачке списе и пропуштање располагања документацијом од поступајућих тужилаца.

Такође је пропустила да наведену документацију раздужи и преда вршиоцу дужности главног тужиоца, наводи се у саопштењу.

Кајмаковићева је овим починила дисциплински прекршај „било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности и доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва“.

Она је одговорна и што је, знајући да се провјере навода у тужилачком предмету односе на провјере комуникација криминогених лица из предмета „Скај апликације“ у односу на њу, затражила од стручног сарадника стављање на увид документа из списа предмета те је на тај начин искористила функцију како би себи прибавила неоправдане користи у виду прибављања информација које јој не могу бити доступне, чиме је починила дисциплински прекршај – кориштење функције тужиоца како би се прибавиле неоправдане користи за себе или друге особе.

С тим у вези, туженој је у складу са Смјерницама за одређивање дисциплинских мјера у дисциплинским поступцима, изречена наведена дисциплинска мјера.

На одлуку Првостепене дисциплинске комисије постоји могућност жалбе Другостепеној дисциплинског комисији ВСТС-а БиХ.

– Напомињемо да претходна одлука дисциплинске комисије о удаљењу Диане Кајмаковић од вршења дужности тужиоца Тужилаштва БиХ остаје на снази до правоснажног окончања дисциплинског поступка против ње – наводе из ВСТС-а.

Из ВСТС додају и да је у току дисциплинског поступка Канцеларије дисциплинског тужиоца истицана чињеница да је тужена 26. септембра 2022. године, у својству тужиоца Тужилаштва БиХ, извршном уредбом Канцеларије за контролу имовине странаца уврштена на листу Министарства финансија САД сматрајући да то тужену чини даље недостојном за вршење тужилачке дужности.

На ове околности, односно разлоге који су наведени у извршној уредби САД, Канцеларија дисциплинског поступка није изводила доказе нити доказивала наводе у овом дисциплинском поступку, па самим тим Првостепена дисциплинска комисија није могла утврдити чињенице које би биле од утицаја на евентуално доношење другачије одлуке.

Имајући у виду да је у Тужилаштву БиХ формиран предмет против Кајмаковићеве, Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а БиХ позива Тужилаштво БиХ да у овом предмету поступи у оквиру својих надлежности.

Тужилаштво БиХ наложило је спровођење истраге против суспендованог тужиоца Диане Кајмаковић, потврдио је раније Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Кајмаковићева је лани пребачена из Одјељења за корупцију, на чијем је челу била, у Одјељење за ратни злочин.

Кајмаковићева је склоњена и из тима који је радио на „Скај“ предметима због тога што су је двије криминогене особе спомињале у „Скај“ апликацији, о чему је МУП Кантона Сарајево прошле године обавијестио Тужилаштво.

Недуго затим САД су је ставиле на америчку црну листу, износећи на њен рачун тешке оптужбе за корупцију и злоупотребу тужилачке функције.

Стејт департмент је ове седмице саопштио је да је Кајмаковићевој и бившем директору Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осману Мехмедагићу забрањен улазак у САД.

У образложењу нове санкције из Стејт департмента је наведено да „Кајмаковићева има значајног удјела у коруптивним радњама, да је помагала криминалне активности у замјену за личну корист“.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДонаторско вече „С љубављу храбрим срцима“ 28. децембра – активиран хуманитарни број 1411
Сљедећи текстХапшења у више градова Србије и ЕУ поводом лажних дојава о бомбама у школама