Насловна Најновије Каран: Република Српска је на оптуженичкој клупи

Каран: Република Српска је на оптуженичкој клупи

209
0

Апсурдан и само за наивне може бити случајан редослијед активности нелегални /Кристијан/ Шмит – нелегално Тужилаштво – нелегални Суд, јер овај „пут“ води искључиво против Републике Српске и српског народа, а с циљем стварања унитарне државе којом доминира један народ, указао је професор уставног права Синиша Каран.

– Овај процес /против предсједника Републике Српске и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“/ сам по себи је негација суверенитета БиХ и врхунац растапања федералног уређења мјеста и статуса Републике Српске, а можемо га посматрати у неколико димензија – навео је професор Каран.

Он је појаснио да првенствено, појављивање предсједника Републике пред неуставним Судом БиХ није легализација и легитимизација ове подвале, већ одлучно, јасно и недвосмислено негирање примјене тамо неког папира којег поједини називају законом.

Каран је рекао да је предсједник Републике Српске Милорад Додик на уставан начин одговорио неуставним, делегитимисао их до краја, те заштитио ауторитет и демократски капацитет институције предсједника Републике Српске.

– Не постоји ни вријеме, ни особа који могу овај процес легализовати и легитимизовати као судски, јер је он искључиво политички. Данас је оптужен предсједник Републике, а како прође он проћиће и сви они који пруже отпор. То представља другу димензију овог процеса – указао је Каран.

Он је нагласио да морамо бити јасни: Република Српска је на оптуженичкој клупи!

Професор уставног права је навео да ће бити кажњен свако ко помисли да не примијени, не проведе или не изврши одлуку високог представника.

– При томе небитно је да ли је он заиста високи представник или није, јер он не треба да се брине. То ће ријешити неуставно Тужилаштво и Суд, а ако буде потребе и несрећни Уставни суд ће рећи да је то све уставно – рекао је Каран за Срну.

Према његовим ријечима, трећа димензија је да овим процесом Шмит ствара своју државу у којој може неприкосновено владати са Бошњацима.

– Пријетећи свима који се дрзну на непослух забраном обављања законодавне, судске и извршне власти, Шмит се успоставио као апсолутни власник и руководилац вјештачке, несуверене, непостојеће, измишљене балон државе. Републици Српској ту више нема мјеста! – констатовао је професор уставног права Синиша Каран.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВучић: Споразум о слободној трговини отвара нове видике у односима Србије и Кине
Сљедећи текстКо је Мирсад Стрика – које случајеве је водио и коме изрицао ослобађајуће пресуде?