Насловна Најновије Кинески предсједник слетио у Србију

Кинески предсједник слетио у Србију

42
0

Предсједник Кине Си Ђинпинг стигао је у званичну дводневну посјету Београду, гдје му је домаћин предсједник Србије Александар Вучић. Авион кинеског предсједника, од границе су пратили српски ловци „миг-29“, На Аеродрому “Никола Тесла“ у његову част постројена Гарда Војске Србије.

Кинески предсједник слетио на аеродром „Никола Тесла“ у Београду 

Професорка Факултета политичких наука Драгана Митровић рекла је вечерас да има много симболике у томе што је кинески предсједник Си Ђинпинг одлучио да своју посјету Србији започне баш на 25. годишњицу бомбардовања кинеске амбасаде током НАТО агресије на СР Југославију.

„Ми свакако очекујемо да он са члановима делегације ода почаст кинеским новинарима, који су погинули прије 25 година“, рекла је Митровић за Тањуг.

Си је посљедњи пут био у Србији 2016, што је била прва посјета предсједника Кине Србији након 32 године и том приликом је потписана Декларација о стратешком партнерству.

Вучић се са Сијем састао у октобру прошле године у Пекингу, током трећег форума „Појас и пут“, када је потписано 18 споразума, укључујући и споразум о слободној трговини Србије и Кине, који би ускоро требало да ступи на снагу.

Ово је прва посјета председника Сија Европи у посљедњих пет година, од избијања пандемије ковид-19 и током ове европске турнеје посјетиће само три европске престонице – Париз, Београд и Будимпешту.

Петодневну турнеју почео је посјетом Француској 5. маја, 7. маја долази у Београд, а након тога очекује га посјета Будимпешти.

За долазак Сија у Београд предузете су велике мјере безбједности, па ће његову делегацију обезбјеђивати 3.400 полицајаца, сазнаје Тањуг.

Сија ће дочекати српски ловци МиГ-29 који ће пратити његов авион од границе, а на београдском аеродрому ће у његову част бити постројена гарда Војске Србије.

Дуж ауто-пута у Београду ће бити постављене кинеске и српске заставице, а свечани дочек кинеске делегације, која броји 400 људи, биће организован и испред Палате Србија, а планирано је и потписивање више од 30 споразума.

Биће организован и свечани ручак, а кинески предсједник ће имати прилику да проба српска јела и вина, а биће уприличен и музички програм на српском и кинеском језику, који ће бити завршен песмом „Ово је Србија“.

Кинеског предсједника угостиће предсједник Србије Александар Вучић.

Уз Вучића и прву даму, кинеског предсједника Си Ђинпинга на црвеном тепиху дочекује делегација Србије коју чине премијер Милош Вучевић, предсједница Скупштине Ана Брнабић, министар спољних послова Марко Ђурић, некадашњи предсједник Томислав Николић са супругом, амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић и кинески амбасадор у Београду Ли Минг са супругом.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстОдбојкашице „Јахорине“ вицепрвакиње Републике Српске у јуниорској селекцији (Видео)
Сљедећи текстДодик честитао Путину: Наставити са продубљивањем сарадње Русије и Српске