Насловна Најновије Клепић: Минско сумњива површина у БиХ 956 километара квадратних

Клепић: Минско сумњива површина у БиХ 956 километара квадратних

97
0

Минско сумњива површина у БиХ износи 956,36 километара квадратних или 1,96 одсто територије, а деминерске организације тренутно спроводе пројекат „Виа Мајевица“ у пет општина, од чега су двије у Републици Српској и три у ФБиХ, изјавио је шеф бањалучке Канцеларије Центра за уклањање мина у БиХ Бојан Клепић.

Клепић је за Срну навео да минско сумњива површина у Републици Српској износи 166,70 километара квадратних, а тренутно се ради на девет површина чија је величина 10,44 километара квадратних.

– Локалне заједнице у Републици Српској са највећом минско-сумњивом површином су Теслић 22,93 километара квадратних, Добој, 18,49, Котор Варош 11,19, Калиновик 15,88, Рогатица 9,96 и Требиње 8,09 километара квадратних – прецизирао је Клепић.

Он је рекао да на подручју града Бањалука минско сумњива површина износи 0,80 километара квадратних, а завршено је деминирање на локалитету Хум један у Требињу, гдје је планирана изградња аеродрома.

Клепић је подсјетио да је прошле године деминирано 10 локација чија је површина 12,33 километара квадратних, те да је потпуно деминирана општина Шамац.

– Нажалост, иако у БиХ интензивно спороводимо противминске активности и даље имамо жртава. Подсјетићу да је у Српској, након завршетка рата, од мина страдало 598 лица – навео је Клепић.

Он је позвао све нивое власти у БиХ да се додатно укључе у рјешавање проблема и издвоје средства ѕа деминирање, али и медије да чешће информишу јавност о опасности од мина.

Клепић је нагласио да је анализама минских несрећа утврђено да је највећи број страдања био у рану јесен и касно прољеће када су актуелни пољопривредни радови.

Он је подсјетио да је након рата од мина у БиХ страдало 1.735 лица.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик: Нећете поразити Републику Српску, из овога ћемо изаћи јачи (ВИДЕО)
Сљедећи текстОбиљежена крсне славе Петровдана и 33. године постојања Српске демократске странке (Фото)