Насловна Најновије Ковачевић у Тирани: Нелегални странац отвара Пандорину кутију у БиХ

Ковачевић у Тирани: Нелегални странац отвара Пандорину кутију у БиХ

83
0

Нелегални странац наметањем закона и рушењем суверенитета БиХ отвара Пандорину кутију у БиХ, рекао је делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и члан Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини ОЕБС-а Радован Ковачевић на Међупарламентарном форуму делегација парламената земаља Југоисточне Европе у ПСОЕБС-а у Тирани. 

Ковачевић се обратио у оквиру дискусије о изазовима унутар региона Југоисточне Европе.

На опаску једног од посланика из Албаније да поступци предсједника Републике Српске Милорада Додика могу отворити Пандорину кутију, Ковачевић је одговорио да су Додикови поступци отворили једино преговоре БиХ са ЕУ, а да Пандорину кутију у БиХ отвара, како је рекао, једино нелегални странац наметањем закона и рушењем суверенитета БиХ.

Ковачевић је у обраћању нагласио значај сарадње у Југоисточној Европи. Истакао је напредак БиХ у протеклом периоду, подсјетио на убрзано формирање власти након избора, добијање кандидатског статуса на путу ка ЕУ и отварање преговора, а све уз замах те исте власти након посљедњих избора.

Он је подсјетио на заједнички допринос странака у власти, три конститутивна народа и осталих на путу ка ЕУ.

Ковачевић је нагласак ставио на сва питања од заједничког интереса региона, као и на интересе земаља у економском, туристичком и сваком другом погледу.

На Форуму, који су заједно организовали ПСОЕБС-а и Парламент Албаније, расправљано је о више тема од значаја за простор Југоисточне Европе, о темама присуства и рада ОЕБС-а у Албанији, као и тренутног статуса и изазова Албаније и других земаља региона на путу ка Европској унији.

Први дан Форума приведен је крају кроз расправу о утицају миграција кроз кризне зоне на земље региона, проблем исељавања и парламентарну подршку програмима који нуде рјешења за овај проблем.

Током другог дана Форума предвиђено је и формирање парламентарних радних група које ће на одвојеним сесијама дискутовати о изградњи повјерења у региону, енергетској безбједности и заштити околине.

Биће размијењена искуства и примјери добре праксе у вези са солидарношћу земаља региона у суочавању са природним катастрофама.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстПронађено беживотно тијело младића који је нестао након што је саслушан у полицији
Сљедећи текстСтуденти Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву на такмичењу „Монетура“