Насловна Најновије Конаковић рекао да није дао инструкције Лагумџији, нити је било потребе

Конаковић рекао да није дао инструкције Лагумџији, нити је било потребе

140
0

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић, изјавио је да није дао налог амбасадору Сталне мисије БиХ при УН Златку Лагумџији, који је у Савјету безбједности потписао документ којим се Русија позива да прекине „агресорски рат“ на Украјину, нити је било потребе да му даје инструкције.

„Није било потребе да му сада дајем инструкцију, кад је инструкција свим нашим представницима у ДКП мрежи – када год је ЕУ усклађена – пратите ставове ЕУ“, рекао је Конаковић данас на конференцији за новинаре.

Он је навео да је Лагумџија поступио исправно, у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању и „урадио оно што БиХ мора урадити“.

„Да није, кршио би законе ове земље, а то третирамо као међународни споразум и као законски у БиХ“, рекао је Конаковић.

Он је истакао да није добио писмо српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, већ од њеног шефа Кабинета и да ће одговорити његов шеф Кабинета.

Конаковић сматра да „није примјерено да се шеф Кабинета Цвијановићеве обраћа њему“. „Кад се она обрати мени, ја ћу се обратити њој. Тако да ће Златан Бурзић одговорити на ово писмо“, навео је Конаковић.

Он је истакао да чланови Предсједништва БиХ, могу мислити о некој теми шта год хоће, али када не дају јединствен став – императив је усклађеност са ЕУ.

Конаковић је рекао да забране улазака у Србију за поједине држављане из БиХ ремете односе двије земље, наводећи да Србија мора хитно рећи које је њено право лице – оно које говори о интеграцијама у ЕУ и сарадњи или оно које БиХ „доживљава према својим грађанима“.

Кабинет српског члана Предсједништва БиХ, затражио је од Конаковића, да хитно достави информације о околностима које су претходиле поступку Лагумџије, који је у Савјету безбједности потписао предложени документ, којим се Русија позива да прекине „агресорски рат и повуче своје трупе из Украјине“.

У захтјеву се од Конаковића тражи и информација да ли је Лагумџија, упркос изостанку сагласности Предсједништва БиХ, за свој поступак имао његову или инструкцију Министарства спољних послова.

ИЗВОРСрна
Претходни текстУ Београд стигла чудотворна руска икона “Умекшање злих срца“
Сљедећи текстСутра у првом дијелу дана облачно, послијеподне разведравање