Насловна Најновије Кошарац: Бошњачки политичари своје фрустрације пребацују у Српску

Кошарац: Бошњачки политичари своје фрустрације пребацују у Српску

151
0
Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да бошњачки политичари желе да своје фрустрације због слабости унутар ФБиХ пребаце на Републику Српску, потписујући изјаву о имовини, што је апсолутно неуставно и тим крше Дејтонски споразум.
 

– Бошњачка фрустрација према напретку Српске очигледна је због слабости унутар ФБиХ и укупних политичких односа у том ентитету. Они своју немоћ желе да пребаце на Српску са таквим фрустрирајућим статвовима, таквим актима које потписују, а који су апсолутно неуставни и крше Дејтонски споразум – рекао је Кошарац новинарима у Братунцу коментаришући то што се бошњачки политичари у ФБиХ упорно баве питањима имовине у Републици Српској, а нису способни од 2015. године да формирају федералну владу.

Он је навео да је ријеч о сталној матрици којом Бошњаци своје лоше стање и проблеме које производе у БиХ желе да пребаце на Републику Српској.

– Ми смо тога дубоко свјесни, имаћемо адекватне одговоре. Потпуно смо мобилисани у иниституцијама Српске, које нису прекршиле слово Дејтона нити једно слово Устава – додао је Кошарац.

Он је навео да су из Српске више пута јавно рекли да су за уставну БиХ и да треба да се траже рјешења унутар Устава, уз врло видљиве, јасно дефинисане надлежности Српске.

– Ми у заједничким институцијама из Републике Српске ћемо потпуно поштовати Устав и Дејтон и све ставове институција Српске. Ми тамо представљмо Српску и бићемо посвећени импементацији циљева и ставова које институције Српске дефинишу – навео је он.

Кошарц је додао да су бошњачке струкуре мобилисане по позиву најмање двије стране амабасде у БиХ.

Он је навео да је очигледно да неко жели да прави кризу, тај неко су страни амбасадори, двије западне земље, и они извођачи који на овај начин радикализују политичку сцену.

– Они који данас чине власт на нивоу БиХ, а који не долази из структуре СДА, оваквим потезима спасавају политику Бакира Изетбеговића – навео је Кошарац.

Осам бошњачких политичких представника из ФБиХ потписало је заједничку изјаву о државној имовини у којој су навели да Тужилаштво БиХ и остали надлежни органи БиХ морају процесуирати одговорна лица која најављују да ће наставити књижење те имовине на Републику Српску. Они сматрају да само ниво БиХ има искључиву надлежност да уређује сва питања која су везана за ову имовину. 

ИЗВОРРТРС
Претходни текстДодик и Ђоковић код епископа Јефрема: Најбољем свјетском тенисеру на поклон икона
Сљедећи текстПрви едукативни скуп и савјетовање узгајивача оваца и коза из Републике Српске биће одржан сутра на Сокоцу