Насловна Најновије Кошарац: Кажњавати ратнохушкачке изјаве, а не борбу Срба за своја права

Кошарац: Кажњавати ратнохушкачке изјаве, а не борбу Срба за своја права

150
0

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац поручио је министру одбране Зукану Хелезу да запаљиве и ратнохушкачке изјаве, као и медијско звецкање оружјем и пријетње ратом, којима он и већина других бошњачких политичара ових дана засипају сарајевске медије, могу и требају бити предмет рада правосудних институција.

– Министру Хелезу треба да кажемо да се институције Републике Српске и политичка и институционална борба Срба за Уставом и Дејтонским споразумом гарантована права не могу ухапсити, нити процесуирати. Али, оно што треба кажњавати јесу лажне и ратнохушкачке изјаве, које Хелез готово свакодневно испаљује, а због којих је већ кривично гоњен и процесуиран – упозорио је Кошарац.

Он је нагласио да Република Српска и њене институције имају право да се на легалан и легитиман начин боре против неуставних и противправних одлука, које Уставни суд БиХ доноси на штету српског народа и Републике Српске.

– Уставни суд БиХ једина је институција у БиХ у којој представници једног народа, заједно са странцима, могу прегласати представнике друга два конститутивна народа. Ту чињеницу странци и Бошњаци озбиљно су злоупотребљавали на штету Републике Српске и српског народа и ми то хоћемо да спријечимо и промијенимо на институционалан и законит начин. Таквим радњама се суди само у инквизиторским и тоталитарним режимима, какве би, очито, Хелез и странци који га контролишу хтјели да наметну Србима и Републици Српској – рекао је Кошарац.

Он је поручио да медијско звецкање оружјем, пријетње ратом и призивање санкција и страног интервенционизма никада у БиХ нису рјешавала спорна питања.

– План А Републике Српске јесте да понудимо и усвојимо закон о Уставном суду БиХ у којем не би више било страних судија и у коме се одлуке не би могле доносити без сагласности представника српског народа. Захтјев да стране судије оду из Уставног суда БиХ има и ЕУ, а ми, додатно, желимо да спријечимо прегласавање и злоупотребу Уставног суда БиХ у политичке сврхе. За разлику од Хелезових опасних и бесмислених планова, план Б Републике Српске је да наставимо политичку и институционалну борбу до остварења наших циљева и унутар 50.000 и унутар 25.000 квадратних километара – закључио је Кошарац.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текст„Видовданске повеље“ Небојши Јеврићу и Душану Зуровцу
Сљедећи текстСмијењена управа ОШ „Владислав Рибникар“