Насловна Најновије Кошарац: Шмит производи озбиљну кризу у БиХ

Кошарац: Шмит производи озбиљну кризу у БиХ

144
0

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац, изјавио је да Кристијан Шмит својим изјавама о 9. јануару – Дану Републике Српске, даје допринос политикама усмјереним против Српске и производи озбиљну кризу у БиХ.

Наводећи да се Шмиту даје пуно значаја с обзиром на то да нема никакву легитимну, нити легалну улогу у БиХ, Кошарац је рекао Срни, да одговор Републике Српске треба да буде окупљање око њених институција и поступање у складу са Дејтонским мировним споразумом.

„Он покушава да на сваки могући начин провоцира легитимно изабрано политичко руководство Републике Српске, а све с циљем притиска на Републику Српску“, рекао је Кошарац и истакао да Шмит то ради у партнерству са амбасадором САД у БиХ Мајклом Марфијем, шефом Делегације ЕУ Јоханом Сатлером и дијелом бошњачке политичке јавности.

Кошарац је нагласио да је 9. јануар заначајан датум за Републику Српску, која је настала у миру као одговор на тадашње структуре које су заговарале рат у БиХ и са амбицијом да очува слободу и животе српског народа, не умањујући своју ширину да буде држава која омогућава сва права и Бошњацима и Хрватима.

„Дан Републике Српске је обавеза свих нас из Српске, да будемо окупљени око тог значајног датума. Нема ни тог Марфија, ни Шмита, нити било ког недобронамјерног Бошњака, који нас може спријечити у намјери да на адекватан, цивилизован, културан начин обиљежавамо нешто што је за нас важно. Тај дан је рођендан Републике Српске, а рођендан се не може мијењати и не може се карактерисати ни на какав други начин него као важан национални дан Српске“, рекао је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Он је подсјетио да су Српска и њене институције већ годинама доказале да Дан Републике обиљежавају достојанствено и цивилизовано, не вријеђајући и не провоцирајући било кога.

Кошарац је поручио да Република Српска не води политику провоцирања других, већ политику афирмације својих потреба.

Шмитов позив Бриселу да изврши притисак на званични Београд и Подгорицу, да њихови представници не присуствују обиљежавању Дана Републике Српске, Кошарац је оцијенио као његову немоћ.

„Свјестан је да Република Српска своје процесе води у складу са Уставом, да су сва рјешења која нуди на бази устава и Дејтонског споразума. На овај начин /Шмит/ показује да је мали играч у било којем контексту“, истакао је Кошарац.

Шмитове најаве да ће наметнути измјене Изборног закона у случају да их Парламентарна скупштина БиХ не усвоји, Кошарац је окарактерисао као још један његов покушај да се покаже релевантним фактором у БиХ.

„Видјели смо шта је било са било којим рјешењем, које је покушао да наметне у Републици Српској. Мислим да је потпуно погрешно за све у БиХ, да неко покушава да наметне рјешење. Наш одговор, иако га апсолутно игноришемо, јесте да је Изборни закон БиХ важан и да мора бити производ ставова домаћих политичара и мора бити синхронизован са позицијом и опозицијом у Републици Српској, као и са позицијом и опозицијом у Федерацији БиХ и на нивоу БиХ“, нагласио је Кошарац.

Констатујући да је Изборни закон важан акт, он је подсјетио да на нивоу БиХ постоји радна група која ради на законодавству о изборном процесу.

„Његово било какво мијешање у изборно закнодавство говори да смо далеко од европских стандарда и ЕУ“, истакао је Кошарац.

Он је указао на нелогичност да постоји структура која земљи која има кандидатски статус и чека датум за отварање преговора за чланство у ЕУ афирмише наметање неких рјешења.

„О чему ми причамо, како је могуће да један Сатлер ћути на такве најаве Шмита, јесу ли то европски стандарди да неки странац који нема легитимитет може доћи у неку земљу и наметати рјешења? Да ли је европски стандард да каже `ако нећете слушати што кажем, имам наметнути закон који ће вас одвести у затвор на пет година`? Је ли то европски стандард, будућност, демократија, владавина права?“, упитао је Кошарац.

Говорећи о процесу који се у Суду БиХ води против предсједника Републике Српске, а који је у директној вези са Шмитовим наметнутим одлукама, Кошарац је констатовао да у БиХ никада није престала пракса одређене бошњачке структуре да у партнерству са странцима производи рјешења која се намећу Србима, а понекад и Хрватима.

„И дан-данас постоји врста врло активне улоге неких амбасада у БиХ које моделирају одређене партнере из Федерације БиХ и управљају њима. Малигни је утицај амбасадора Марфија на политичке процесе у БиХ, колико пута то треба да кажемо. Ми из Републике Српске отворено кажемо да је Марфијево понашање контрапродуктивно, штетно по интересе БиХ, посебно по Републику Српску. Он врши политичке притиске, то није његов мандат“, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, јасно је да је процес против предсједника Српске монтирани политички процес који је заговаран „у кухињи“ Марфија и неких других амбасадора и да је усмјерен на покушај да се Додик склони са политичке сцене, али и на покушај да се направи матрица да ће свако ко не буде радио како они траже проћи на исти начин.

„Они су у заблуди да се суди Републици Српској. Овдје се суди БиХ јер је Милорада Додика легитимно изабрао српски народ у Српској и све активности је проводио у складу са Уставом и законима. И онда му се суди што је радио у складу са Уставом и уставном обавезом“, рекао је Кошарац.

Одговор на све ово, навео је он, јесте уставно и у складу са законима понашање предсједника Републике Српске и свих осталих њених представника у власти.

„Вјероватно у ладицама америчког амбасадора постоји написана пресуда, али ми смо спремни да снагом аргумената штитимо предсједника и институције Српске“, рекао је Кошарац.

Истичући да Република Српска води политику мира и стабилности, засновану на слову Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, Кошарац је поручио да ће Српска имати спреман одговор ако неко дирне у њену имовину или покуша да јој узме рођендан и име.

ИЗВОРсрна, фото Савјет министара БиХ
Претходни текстИзраел: Погибија цивила за жаљење, грешке у рату неизбјежне
Сљедећи текстУ Братунцу претпразнина гужва, у Сребреници пусто