Насловна Вијести Република Српска Која занимања су најтраженија код нас и у региону

Која занимања су најтраженија код нас и у региону

254
0
Највећи онлајн сајам послова, који је јуче почео, окупио је на једном мјесту велики број послодаваца уз цијелог региона који муку муче са проналаском кадра, а ако је судити по броју објављених огласа, у БиХ и окружењу најтраженији су радници у сектору трговине и у производњи, те ИТ стручњаци.

Ријеч је о 14. по реду Регионалном сајму послова, који ће трајати до 31. октобра, а на којем се представља више од 150 компанија из БиХ и сусједних земаља са 1.000 огласа за посао. Овај сајам организован је у сарадњи водећих сајтова за запошљавање из региона, укључујући “mojposao.ba”.

– Поред богате понуде послова, на штандовима се налазе информације о компанији, искуства запослених, галерије фотографија и видео-прикази радног окружења. Спектар огласа на сајму је заиста широк, а послодавци су подијељени у четири кључне категорије и то трговина, технологије, финансије и услуге – наводе организатори.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић казао је за “Глас” да је евидентно да у свим секторима недостаје радника.

– С обзиром на то да се трговина и угоститељство најбрже развијају, и потреба за радницима је управо у тим секторима највећа. Како бисмо колико-толико попунили радна мјеста, запошљавамо сезонске раднике, међу којима су ђаци и студенти који раде на привременим пословима – казао је Тривић.

Додао је да ће у наредном периоду морати посегнути за још страних радника, који ће радити у дијелу трговине гдје нема контакта са купцима, односно биће задужени за помоћне послове.

Питањем недостатка радне снаге треба да се, казао је он, позабаве домаћи политичари, као и цјелокупно друштво које се превише слободно односи према одласку грађана.

Према ријечима секретара Удружења за информационо-комуникационе технологије у Привредној комори РС Слободана Драгичевића, ИТ сектор и даље тражи много већи број радника него што има стручњака у тој области.

– Наше ИТ компаније су и даље доста присутне на страним тржиштима. И све оне су успјеле да задрже своју активност на вишем нивоу, без обзира на све промјене које су настале. Потреба за радницима и изражен интерес генерално младих јесте управо у тој бранши. То је један од сектора који има већа примања у односу на било које друге. Тако ће бити и у наредном периоду – рекао је Драгичевић.

Додао је да у ИТ сектору постоји велика флуктуација радне снаге, а стручњаци из ове области се врло брзо снађу.

– Управо због тога нећу пропустити прилику да посјетим овај сајам, ако ништа друго, да видим ко и шта нуди – казао је Драгичевић.

Пријава

Регионални онлајн сајам запошљавања доступан је 24 сата дневно путем интернета, а организатори истичу да на бројним виртуелним штандовима  посјетиоце очекују домаћини, успјешни послодавци из БиХ и регије. Наводе да је пријава на оглас брза и једноставна, а постоји и могућност вишеструке пријаве на огласе.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текст„Оком камере“, Војислав Ивановић директор Међународног фестивала гитаре “Gitar United ” (Видео)
Сљедећи текстУхапшена два мушкарца, на пијаци украли жени ранац са око 26.000 евра