Насловна Најновије Лазар Матић – кандидат за најбољег спортисту Републике Српске

Лазар Матић – кандидат за најбољег спортисту Републике Српске

142
0

Послије дуго времена Џијуџицу савез Републике Српске има кандидата за Избор десет најбољих спортиста, а кандидатуру је заслужио члан Џијуџицу клуба Славија Лазар Матић.

Иако ће за осам дана напунити тек 19 година, млади такмичар већ је обиљежио овај спорт на домаћим и међународним такмичењима пошто је дуже вријеме први на листи свјетске федерације у категорији јуниора до 94 килограма. То и не чуди јер је у текућој години постао првак Балкана те се окитио вицешампионском титулом на Европском и Свјетском првенству.

– Највећи успјех свакако је свјетско сребро до којег сам стигао у Абу Дабију. У првом колу сам био слободан као први носилац, затим сам релативно лако добио противника из Грчке. Онда је на ред дошао Црногорац који је прилично озбиљан борац, али сам успио да га савладам, да бих у финалу изгубио од другог представника из Грчке. На највишем нивоу одлучују детаљи. Мало је недостајало и среће, мада ипак морам да будем задовољан урађеним – рекао је Матић.

Већи жал је што није успио да освоји европско злато.

– Повреда је једноставно била јача. Већ у првом наступу поломио сам шаку, наставио да се борим, али пред финале то више није било могуће па сам морао да се повучем без борбе – објаснио је Матић.

Иако и идуће године може да ради у конкуренцији до 21. године, упоредо је почео да се такмичи у сениорским водама.

– Забиљежио сам неколико добрих резултата на домаћим турнирима, а освојио сам у Марибору сениорски Европски куп. Такође, мој клуб је посљедње двије године шампион Јадранске лиге у сениорској конкуренцији – нагласио је Матић.

Џијуџицу не спада у категорију најпопуларнијих спортова и није довољно развијен на нашим просторима, али је он саставни дио Матићевог живота већ 12 година.

– Почео сам сасвим случајно. Мој отац је знао тренера, а ја желио да се опробам у некој борилачкој вјештини. Отишао сам на тренинг и заволио ову дисциплину. Врло је комплексан спорт, потребне су и ударачке вјештине, бацања, полуге, гушења… Велике заслуге за моје резултате иду на рачун тренера Данијела Блажића и мојих спаринг партнера јер без њих ни ови резултати не­ би били могући – рекао је Матић.

Положио за судију

Иако још нема ни 19 година, Лазар Матић размишља унапријед па је већ положио за међународног судију.

– Осим што ћу на тај начин остати у овом спорту, желим да, када завршим са каријером, преносим знање за које се надам да ће надмашити мој резултат, и полако се пробијам и као судија – рекао је Матић.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстВишковић: У Српској нико неће расписивати референдум
Сљедећи текстПолицијска управа Источно Сарајево, Предавање “Стоп вршњачком насиљу”(ВИДЕО)