Насловна Вијести Легендарни пјевач и глумац Хари Белафонте умро у 96. години

Легендарни пјевач и глумац Хари Белафонте умро у 96. години

116
0
Пјевач, глумац и неуморни активиста Хари Белафонте умро је у 96. години.

 

Уз извођење свјетских хитова попут Деј-О (Banana Boat Song), освајање Тони награде за глуму и појављивање у бројним играним филмовима, Белафонте је провео живот борећи се за разне циљеве.

Финансирао је бројне иницијативе 1960-их за доношење грађанских права Американцима црне расе; водио кампању против сиромаштва, апартхејда и сиде у Африци; и подржавао је политичаре на страни левице као што су били кубански лидер Фидел Кастро и венезуелански вођа Хуго Чавез, пише Гардијан.

Вијест о његовој смрти потврдио је његов представник за штампу.

Одрастао у сиромаштву, борио се са дислексијом

Белафонте је рођен 1927. у радничком Харлему у Њујорку, а осам година дјетињства провео је на Јамајци, родној земљи својих родитеља. Одрастао је у сиромаштву. Вратио се у Њујорк када је дошло вријеме да крене у средњу школу, али се борио с дислексијом и напустио је школу у раним тинејџерским годинама.

Радио је повремене послове на пијацама, а затим се пријавио у америчку морнарицу са 17 година у марту 1944. у Њу Џерзију.

Након што је рат завршио, радио је као помоћник домара, али је желио да постане глумац након што је гледао представе у њујоршком“ Американ Негро Театре“, заједно са колегом амбициозним глумцем Сиднијем Поатјеом, преноси ЖенаБлиц

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстИзложба Јелене Гајановић од сутра до 3. маја у Палама
Сљедећи текстИсточно Ново Сарајево: Свечано отворено новоизграђено вјештачко језеро (ВИДЕО)