Насловна Вијести Република Српска Малишани с Космета први пут у Невесињу

Малишани с Космета први пут у Невесињу

198
0

У оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ 46 дјеце с Космета први пут борави у Невесињу. Осим Невесиња, домаћини дјеци са Косова и Метохије ове године је још 18 општина и градова.

Током седмодневног боравка домаћини из Херцеговине су за дјецу са Косова и Метохије организовали бројне активности. Смјештени су у породицама за које имају само ријечи хвале.

– Породица је сјајна много смо се зближиле, мислим да ћемо се дуго дружити и остати у контакту, а овдје се можемо слободно кретати за разлику од Звечана – прича Ружица Петковић из Звечана.

Међу дјецом из Звечана у Невесиње је стигао и Страхиња Вуковић, дјечак из 13-члане породице, чију сестру Ксенију Одбор стипендира већ четврту годину.

– Ово ми је први пут да дођем у Републику Српску. Драго ми је што сам дошао, много је лијепо. Имам осам сестара, два брата и ја, најстарији брат има 20 година, а најмлађи једну годину – прича Страхиња.

Ова хумана мисија шири се из године у годину, па је Невесиње нова општина у Републици Српској која је постала пријатељ дјеци са Косова и Метохије.

– Захвална сам свима што су нам пружили прилику да покажемо макар једним дијелом колико нам је стало до Косова, до наше браће, вјере – наглашава Мара Шаран, директорица Основне школе „Ристо Пророковић“ Невесиње.

Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке, није крио задовољство овом посјетом.

– Мислим да ће ово оставити велики значај на дјецу и у Невесињу и у Републици Српској, а посебно на Косову и Метохији. Пошто је њихов живот веома тежак, сложен, немају праву слободу, ова дјеца ни један дан нису живјели у правој слободи – каже Арлов.

У оквиру пројекта који, једанаести пут организује Одбор за помоћ Србима са Косова и Метохије, у Српској борави око 800 малишана.

ИЗВОРRTRS
Претходни текстВук Јанковић бриљирао на математичкој олимпијади у Тирани
Сљедећи текстАна Јанковић најмлађа, Теодора Пантић најстарија, Јаков Лакић беба са највише браће и сестара