Насловна Најновије Мали: Србија важна Кини као доминантно тржиште Западног Балкана (ФОТО)

Мали: Србија важна Кини као доминантно тржиште Западног Балкана (ФОТО)

33
0
Потпредсједник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија важна за Кину као доминантна економија Западног Балкана и да ће се током посјете предсједника Кине Си Ђинпинга Београду највише разговарати о високотехнолошким инвестицијама Кине у Србију.
 

– Није у питању број људи. Србија је доминантна економија на Западном Балкану и ако ико жели да има било какав утицај у овом дијелу Европе, мора да има сарадњу са нашом Србијом. Кина је тако одлучила – рекао је Мали за РТС.

Он је истакао да је Србија, од почетка иницијативе „Један појас, један пут“ коју заступа Народна Република Кина, била дио тога као партнер.

Такође, истакао је, Србија се односи према кинеским партнерима тако да се они осјећају као код куће.

– Они су овдје у пријатељској земљи. Србија нема визни режим са Народном Републиком Кином. Дакле, ми смо потпуно отворени њиховим инвестицијама. А имајте у виду, када погледате западне земље, с једне стране, хоће и боре се за сваку кинеску инвестицију, с друге стране, појављују се и баријере кинеским инвестицијама и инвеститорима. И видјели смо квоте за челик. У Србији то немате – поручио је Мали.

Како је истакао, у тренутним геополитичким односима у свијету много је важно да имате пријатеље и ти пријатељи се, како је рекао, не мјере величином тржишта.

– Јесте Србија мала у односу на кинеско тржиште, али још један пут, у овом дијелу Европе, на Западном Балкану, ми смо доминантни, а наша перспектива раста је велика јер растемо брже него што је европски просјек – нагласио је Мали.

Он је подсјетио да је Србија, у вријеме када ју је предсједник Си први пут посјетио 2016. године, била у периоду фискалне консолидације након веома тешког периода који је прошла, и да је имала два велика проблема које су представили Ђинпингу, а то су били Железара Смедерево и РТБ Бор.

– Молба предсједника Србије Александра Вучића према предсједнику Сију је била да доведе инвеститоре из Кине, ако могу да та два велика гиганта подигну на ноге. И ево, само осам година касније од њих ви имате првог, другог и трећег највећег извозника из Србије – рекао је Мали.

Он је нагласио да се и економска политика Србије промијенила.

– Када је сваки четврти грађанин био незапослен 2012. године, ми смо инсистирали да привучемо радно интензивније инвестиције како би запослили што више људи. Како је стопа незапослености 9,1 одсто, на историјском минимуму, како плате расту, полако привлачимо капитално интензивне инвестиције – високу технологију, иновације, вјештачку интелигенцију – навео је Мали.

Како је рекао, највише ће се разговарати управо о таквим инвестицијама током Сијеве посјете Србији.

„Потписујемо више од 29 споразума са Кином, биће и велика инвестиција“

Мали је додао да ће током посјете кинеског предсједника бити потписано више од 29 споразума о сарадњи и најавио велику инвестицију једној веома перпсекивној области о којој ће бити више речи током сутрашњег дана.

Мали је за РТС рекао да је разговор са Си Ђинпингом прилика да се сумира све што је урађено у претходном периоду.

Подсјетио је да је и сам Си у ауторском тексту у „Политици“ писао о успјешној сарадњи Кине и Србије, која укључује Железару Смедерево, брзу пругу која ће повезати Београд и Будимпешту, али и друге кинеске инвестиције и фабрике у Србији.

– То је резултат наше сарадње са Кином и њихове политике да се не мијешају у унутрашње политичке ствари, већ раде на пројектима који доприносе грађанима Србије – нагласио је Мали.

Мали је истакао да кинеске фабрике запошљавају грађане Србије, редовно исплаћују плате, порезе и доприносе и доприносе извозу.

Додао је да је извоз Србије прошле године био већи од 40 милијарди евра и да је велики број кинеских инвестиција усмјерен управо на извоз.

– То је win-win ситуација – рекао је Мали.

Раст извоза, пад незапослених, пуњење буџета Мали је означио као прилику за нове инвестиције и даље подизање плата, пензија.

Истакао је да је Србија опредијељена за даље привлачење инвестиција, али и да утиче на развој вјештачке интелигенције и иновативних дјелатности, најављујући велики број споразума који ће бити потписани током сутрашњег дана.

– Имамо 29 споразума који се потписују у присуству оба предсједника, као и комерцијалне споразуме између приватних компанија у области здравства, биотехнологије, пољопривреде и у другим секторима, који ће допринијети даљем расту Србије и отварању највећег и вјероватно најпотентнијег тржишта у свету у овом тренутку – нагласио је Мали.

Додао је да ће први дио Споразума о слободној трговини са Кином заживјети 1. јула.

ИЗВОРртрс
Претходни текстСахрањен прота Војислав Чаркић (Видео)
Сљедећи текстПутин положио заклетву и започео нови мандат