Насловна Најновије Маријана Петронић објавила нову књигу „Форе и метафоре“

Маријана Петронић објавила нову књигу „Форе и метафоре“

170
0

Књижевница из Источног Сарајева Маријана Петронић објавила је нову књигу поезије за дјецу под називом „Форе и метафоре“ у издању издавачке куће „АСоглас“ из Зворника.

Петронићева је изјавила Срни да је збирка подијељена у три циклуса – „Словце по словце“, „Фигурице“ и „Згоде и незгоде у књижевности“ и да сваки на едукативан и разумљив начин говори о књижевности, књижевним формама и фигурама.

Она је појаснила да први циклус прати књижевне жанрове и почиње од најситнијих детаља, од тога шта је слово, стих, рима, бајка, басна, роман, комедија, трагедија…

Други циклус је посвећен стилским фигурама „Еуфонија“, „Ономатопеја“, „Градација“, „Хипербола“, „Персонификација“, а које, како каже Петронићева, појашњава дјеци на разумљив начин.

„Трећи циклус збирке се тиче згода и незгода у књижевности, гдје опет имамо необичне ликове у фокусу. Жеља ми је била да се пјесме упамте и кад малишани постану старији и када им знање о стилским фигурама и зрелијем начину размишљања буде потребно. Тада ће им бити све јасно“, поручила је Петронићева.

Петронићева је додала да су протеклих дана ученици Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву посјетили Матичну библиотеку Источно Сарајево, па су имали прилику и да се упознају са овом збирком.

„У одличној интеракцији дјеца су са одушевљењем пратила нове пјесме. Дјеца мисле у причама, у сликама. Тако лакше памте, зато сам се потрудила да им на њихов начин представим сваку пјесму“, рекла је Петронићева.

Она је додала да ће збирка обрадовати малишане основних школа на традиционалном Фестивалу поезије за дјецу у Источном Сарајеву.

Професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић у рецензији је написао да цијела збирка „Форе и метафоре“ подсјећа на веома лијепо срочен приручник теорије књижевности у стиховима за најмлађе, оне за које је методика утврдила да су исувише мали да би их смарали тако комликованим градивом.

„Ове пјесме показују да ти тешки садржаји могу да се представе на сасвим нов и дјеци пригодан начин. Маријана Петронић заиграва се малим читаоцима на начин да их подучи, али не и смори, и приволи да књижевност разумију да би је завољели“, написао је Кнежевић.

Маријана Петронић рођена је 16. априла 1965. године у Требињу. Завршила је студије Свјетске књижевности и биоблиотекарства на Филозофском факултету у Сарајеву и дипломирала 1991. године на тему „Мотив свјетлости у Дантеовој `Божанственој комедији`“. Завршила је и Факултет физичког васпитања и спорта.

До сада је објавила збирку поезије за дјецу „Урнебесне и бајколике пјесмице“, роман „Битка за Фиренцу“, приче за дјецу „Прича о дјеци с крилима“, збирку поезије за одрасле „О љубави ни ријечи“.

Аутор је бројних радова из области библиотекарства, а ради у Матичној библиотеци Источно Сарајево.

 
ИЗВОРсрна
Претходни текстВјетровито и топло, температура до 24 степена
Сљедећи текстСкупштина града Источно Сарајево у уторак о ребалансу буџета за ову и нацрту буџета за наредну годину