Насловна Најновије Марку Кусмуку престижна међународна награда Златни Остен

Марку Кусмуку престижна међународна награда Златни Остен

134
0

Млади умјетник Марко Кусмук из Београда добитник је награде Голден Остен коју додјељује престижна међународна манифестација Остен Биенале цртежа, Скопље.

Интернационални жири, на челу са кустосом Бијенала Емилом Алексијевим, је у конкуренцији 1.035 радова које је представило 336 умјетника из 52 земље, ово престижно признање додијелио Марку Кусмуку.

Свечана церемонија додјеле награда је одржана у Националној галерији Сјеверне Македоније у Скопљу, којој је, осим великог броја званица из свијета умјетности и медија, присуствовао и предјседник ове државе Стево Пендаровски.

– Изузетно ми је задовољство да мој рад, по мишљењу интернационалног жирија, заслужује Златни Остен. Ово бијенале постоји већ 55 година и за то вријеме угостили су и наградили многе значајне умјетнике, попут Марине Абрамович, Јосепа Кошта, Владимира Величковића, Јозе Цијуха и многих других, па ми је посебна част да се и мој рад нађе међу њиховим ремек дјелима – изјавио је Марко Кусмук који је награђен за цртеж „Буђење“.

Иначе, Кусмук је за своја дјела већ добио неколико признања у земљи и иностранству – Прву награду за цртеж Фондације „Владимир Величковић“, Велику награду Удружења ликовних умјетника Србије поводом 100 година УЛУС-а, као и Прву награду за цртеж „Златни лав“ у Венецији на изложби „Venis Lend“ у организацији „Anonima Sogniatori“.

Марко Кусмук излаже од 2007. године од када је имао 24 самосталне изложбе у Србији, Њемачкој, Италији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Кини, Црној Гори, Македонији, а колективно је излагао на више од 60 жирираних изложби у земљи и иностранству – Кина, Јапан, Италија, Њемачка, Турска, Данска, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина. У посљедње три године учествовао у 16 значајних међународних и домаћих умјетничких пројеката.

Комплексна и слојевита поетика једна је од најупечатљивијих особина радова овог надареног умјетника. Подједнако добро се сналазећи и у малом и у великом формату. Кусмук употребом богатог сликарског рјечника успијева да прикаже вјечне теме.
Рођен је 1985. године у Сарајеву, а на Академији ликовних умјетности у Сарајеву на сликарском одсјеку је дипломирао 2007. године. Магистрирао је 2008. године у Риму на  Академији лијепих умјетности ( Accademie di Belle Arti), одсјек: сликарство. Докторске студије завршава 2016. године одбраном дисертације са радом под називом „Ликовна деконструкција у дуализму лица и наличја“ у класи професора Милоша Шобајића.

Марко Кусмук живи и ради у Београду, а као самостални умјетник изражава се кроз сликарство и цртеж.

ИЗВОРСрна
Претходни текстВучић: Од 21 час одговорићу на све изречене лажи, чуваћемо и бранити Србију
Сљедећи текстЧеститке поводом годишњице доношења првог Устава Републике Српске