Насловна Најновије Медвјед на нишану ловаца, након што је уништио велики пчелињак

Медвјед на нишану ловаца, након што је уништио велики пчелињак

1190
0

У паљанском мјесту Горњи Прибањ, медвјед је на приватном имању уништио велико друштво пчела, због чега ће Ловачко удружење „Јахорина“ организовати његов одстрел.

Предсједник Ловачког удружења „Јахорина“ Пале Његош Пољаковић, потврдио је Срни да је удружење добило одобрење од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске за одстрел медвједа.

„Када дивљач нанесе штету, тражимо одобрење за ванредни одстрел, тамо гдје су законом предвиђени услови“, навео је он.

Он је рекао да су чланови овог удружења у марту имали један ванредни одстрел медвједа због причињене штете, а прошле године два.

„То је мјера коју ми као удружење које газдује ловиштем на подручју општине Пале предузимамо да би држали бројност на подношљивом нивоу“, рекао је Пољаковић.

Он је додао да, према процјени удружења, на подручју које покривају има око осам медвједа. На питање како ће открити који медвјед је починио штету, Пољаковић је рекао да ће се он вратити на мјесто на коме је уништио пчелиње друштво.

Пољаковић је одбацио тврдње мјештана, да су у насељена мјеста медвједи почели чешће долазити због аутоматске соларне хранилице, која се налази на ширем локалитету овог подручја.

Он је појаснио да је то једна од активности удружења, да дивљач храну надокнађује на хранилицима, да не би правила штету на добрима пољопривредника.

„Стручњаци који се баве проучавањем дивљачи и ловством препоручују да се дивљач прихрањује, да не би ишла да прави штету над племенитом дивљачи, стоком и осталим добрима и пољопривредним културама“, појаснио је он.

Пољаковић је поновио да се дивљач засити тамо гдје има довољно хране и не иде да прави штету, али да медвједа, који воли мед, води животињски нагон.

Он је рекао да постоји законом прописана процедура како се штета надокнађује и да у томе учествује ресорно министарство, општина и ловачко удружење, те сугерисао да се предузму адекватне мјере техничке и физичке заштите.

Пчелар Момир Благојевић, рекао је Срни, да је медвјед или више њих у ноћи између 15. и 16. августа причинио штету у његовом пчелињаку у Горњем Прибњу, у селу Алилуци, и поред поцинчане жице, и оборио, разбацао и уништио свих 19 кошница.

Благојевић каже да је затекао невјероватан призор, као да је пала граната.

„Дио наставака и рамова је чак пренио преко ограде и однио у шуму, на удаљеност више од 100 метара од пчелињака. На правцу у коме је медвјед изашао из пчелињака пронађен је свјеж медвеђи измет, на три мјеста, на удаљености од 30 до 50 метара од пчелињака, што указује да у пчелињаку није била само једна животиња“, истакао је он.

У ноћи између 16. и 17. августа, како је рекао, медвјед или више њих поново су дошли у пчелињак.

„Тада је порушио оплодњаке са вишег нивоа које је у првом доласку заобишао. Оплодњаке је порушио унутра, при чему није направљена знатнија штета“, испричао је Благојевић.

Према његовим ријечима, кошнице које су биле постављене за прихват малог броја пчела које су се вратиле поново је растурио, садржај потпуно уништио и рамове развукао по терену.

„Тиме је дефинитивно уништио могућност да се сачува и минимални потенцијал кад су пчеле у питању, чиме је пчелињак и практично уништен“, истакао је Благојевић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПремијер лига БиХ: Дерби сусрет Звијезде 09 и Слоге
Сљедећи текстСрпски повратници у Босанском Грахову обиљежавају Дан општине