Насловна Најновије Минић: Потврђено једно жариште афричке куге са 37 животиња, ветеринарске службе на...

Минић: Потврђено једно жариште афричке куге са 37 животиња, ветеринарске службе на терену

223
0

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да је до сада званично потврђено једно жариште афричке куге са 37 животиња, од којих је девет обољело, а двије угинуле, те да су ветеринарске службе на терену.

Након што је ова болест потврђена у једном породичном домаћинству у мјесту Средњи Драгаљевац код Бијељине, Минић је рекао да ветеринарске службе на терену спроводе све прописане мјере за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорјењивање ове болести.

– Важно је предузети све превентивне мјере које се односе на угрожено и заражено подручје, да се зараза не би даље ширила. Јутрос смо послали узорке и у референтну установу у Шпанији и очекујемо што прије потврду присуства генома вируса афричке куге свиња – рекао је Минић за Срну и поновио да нема разлога за панику.

Он је додао да се превентивне мјере односе на спровођење активног и пасивног надзора, односно контролу здравственог стања животиња и подизање биосигурносних и хигијенских мјера на имањима.

Минић је упутио апел фармерима да је сваки случај угинућа свиња на имању, ради адекватног спречавања ширења и сузбијања афричке куге, обавезно пријавити надлежном ветеринарском инспектору или ветеринару.

Он је напоменуо да се зараженим сматра подручје од најмање три километра у полупречнику, а угроженим подручјем круг од најмање 10 километара у полупречнику од жаришта, односно локације на којој је утврђено присуство генома вируса афричке куге свиња.

Минић је подсјетио да је Влада Републике Српске јуче донијела одлуку о формирању Републичког кризног центра за контролу афричке куге свиња у Српској, након што је потврђена ова болест.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНови Сад: У шахту пронађена тијела мушкарца и жене
Сљедећи текстЈавни позив за пројекат „Социо-економска одрживост и подршка локалном становништву“