Насловна Најновије Мирна ноћ на КиМ, грађани се и даље окупљају испред општина на...

Мирна ноћ на КиМ, грађани се и даље окупљају испред општина на сјеверу

131
0

У понедјељак је ухапшеном Урошу Вукашиновићу одређен притвор од 30 дана. Грађани се и даље окупљају испред општина на сјеверу и траже ослобађање Срба и повлачење специјалаца.

– Стање ухапшених није добро – сви су претрпјели тортуру и извјештај о томе биће представљен међународној заједници – рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић након што их је посјетио официр за везу.

Ситуација на административним пунктовима се погоршава – блокиран је прелаз свим теретним камионима. То су учинили возачи камиона са српским таблицама у знак протеста што недјељу дана не могу да уђу на Косово и Метохију, док им се роба квари и пролазе рокови испоруке, због чега имају милионске штете.

Кажу да је око 700 камиона на паркинзима од Краљева до Јариња. Позивају Приштину да им омогући пролаз и поручују да их политика не занима, као ни то које таблице су на камионима. Аљбин Курти одговара – мјере на прелазима нису трговинске, донијете су због хапшења косовских полицајаца.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да криза на сјеверу КиМ има потенцијал да прерасте у међународни и регионални конфликт и да САД у потпуности подржавају напоре ЕУ да ту кризу разријеши. Ескобар каже и да тројица ухапшених косовских полицајаца треба одмах да буду пуштена на слободу.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је веома забринут стањем на сјеверу Косова и Метохије и да је деескалација неопходна. Косовско питање мора да се ријеши до краја године, поручује Лајчак.

 

ИЗВОРртс
Претходни текстДанас почиње љето
Сљедећи текстУ Српској рођено 27 беба