Насловна Најновије Митрополит Хризостом: Свети Петар Дабробосански – људска громада

Митрополит Хризостом: Свети Петар Дабробосански – људска громада

184
0

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је данас у бесједи након Свете архијерејске литургије поводом славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског, да је тај светитељ могао да одговори на изазове сваког времена, да је био мудар, те да није чудо што га је Црква Божија поставила да буде митрополит у Сарајеву у најтежа времена.

„Он је управо оно што је требало српском народу у том тешком времену Аустроугарске, а потом и нове Југославије“, навео је митрополит Хризостом у Храму Светог Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи, који такође данас прославља овог свеца, након чега је уприличено ломљење славског колача и литија.

Митрополит је истакао да је Свети Петар Дабробосански био правило вјере, образ смјерности, учитељ и просвјетитељ српског народа.

Према његовим ријечима, овај светац је био људска громада која је могла да све постави и смјести онако како треба, јер је био образован, васпитан, обликован и преображаван да буде јерарх цркве Христове.

Митрополит Хризостом је навео да је Свети Петар Дабробосански мученички пострадао за свој народ, српство, православље, вјеру и Српску православну цркву од усташког терора на суровом Велебиту.

„Усташе су бациле нашег митрополита, али и хиљаде други невиних Срба које су похватали, мучили и на крају су се смиловали и бацили их у бездане, да их никада не можемо наћи“, рекао је митрополит Хризостом.

Према његовим ријечима, Срби имају светитеља којег пред којим стоје и моле се да он својим молитвама пред Господом помогне и заштити српски народ, јер он то најбоље може и зна.

„Нека нам Господ данас његовим молитвама да снаге да будемо достојни његови насљедници и ученици, да се увијек поносимо именом Светог Петра“, рекао је митрополит Хризостом и честитао данашњу славу.

Литургији у храму у Војковићима, као и литији у којој су барјаке носили кум цркве Драган Остојић и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, осим представника градске власти, присуствовали су начелници општина, представници локалних заједница из Србије и Црне Горе, представници привредног и јавног живота града, као и становници Источног Сарајева. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстВујичић: Подизање ратне заставе на Влашићу – лоша порука Србима
Сљедећи текстСлужба тражења Црвеног крста Републике Српске трага за 7.608 несталих лица (Видео)