Насловна Најновије Митрополит Хризостом: Свијет је суштински потребно промијенити

Митрополит Хризостом: Свијет је суштински потребно промијенити

87
0

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, изјавио је данас, да је данашњи свијет суштински потребно промијенити, јер се овај заснован на безбожништву, егоизму и нехуманости, претворио у свијет зла, порочности и неприродности.

„Цијели се свијет узнемирио ратовима и сукобима, поплавама, с једне, и сушама, с друге стране, свакодневним земљотресима и вулканима. Природа је устала против човјека, јер је човјек устао против Бога и његових закона у природи“, поручио је митрополит Хризостом у васкршњој поруци.

Нажалост, додаје владика Хризостом, опет је човјек и то европски, као некада Адам, виновник свих неприродности у свијету, присјетивши се пророчанства аве Јустина Поповића, који је говорио о оваквом суноврату свијета, прије свега, Европе, као колијевке безбожништва.

Указујући на оно шта се и како ради и поступа у самом Савјету безбједности и Генералној скупштини УН, митрополит Хризостом је нагласио да је изгубљено и оно мало повјерења у то тијело, посебно због неадекватног и неефикасног реаговања на крајње нехумане поступке према палестинском народу, према слабима и нејакима, према дјеци Газе, Судана, Јемена и других земаља свијета.

„Данас посебно упутимо наше вапаје Богу и Христу васкрсломе и за нас у БиХ. Апелујемо на одговорне људе овој земљи да покажу одговорност према сваком човјеку, свакој националној и људској заједници. Нека стану расправе и свађа и почну људски разговори“, рекао је митрополит Хризостом.

Према његовим ријечима, посљедице вишегодишњих политичких сукоба и свађа су више него евидентне, јер је све мање људи у БиХ.

„Постали смо подсмијех свијета и зато апелујемо и молимо да се једанпут почне нормално живјети и радити на овим просторима. Васкрс је прилика да о свему овом добро размислимо, да у себи разлучимо добро од зла, да сачувамо себе и другог добром којим нас је обогатио васкрсли Христос“, поручио је владика Хризостом.

Он је нагласио да је Васкрс празник над празницима, радост над радостима и весеље над весељима.

„Васкрс није само празник православних хришћана, већ цијелог свијета, свих људи и свих времена. То је побједа живота над смрћу, добра над злом и љубави над мржњом. Управо у великој тајни Васкрса сажети су живот и животодавац, Бог као суштинско добро и љубав као веза свих савршенстава. Васкрс је празник небеса и земље и свега што је у њој“, закључио је Хризостом.

Митрополит Хризостом ће на Велики четвртак, 2. маја, служити Свету архијерејску литургију у манастиру Равна Романија у 9.00 часова.

У Саборном храму у Сарајеву на Велики петак, 3. маја, у 17.00 часова планирано је вечерње богослужење са изношењем плаштанице, док ће статије бити у 18.30 часова.

Митрополит Хризостом ће 4. маја, на Велику суботу, служити Свету архијерејску литургију у 9.00 часова у Старој цркви у Сарајеву.

На Васкрс, 5. маја, митрополит Хризостом служиће Свету архијерејску литургију у Саборном храму у Сарајеву у 9.00 часова, док је пасхално вечерње планирано за 17.00 часова.

Свету архијерејску литургију у Саборном храму у Сарајеву митрополит ће служити и другог дана Васкрса, 6. маја, у 9.00 часова.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстПочела реализација пројекта “Кулинарска стаза“ вриједног 2,2 милиона евра
Сљедећи текстСутра умјерено до претежно облачно, послије подне киша