Насловна Најновије Мојсиловић: „Слога“ чува српску културу у Сарајеву

Мојсиловић: „Слога“ чува српску културу у Сарајеву

198
0

Диригент Српског пјевачког друштва „Слога“ из Сарајева Стефан Мојсиловић истиче да је циљ дјеловања овог друштва очување културе, идентитета и сјећања на Србе који су изградили овај град и „Слогу“, напомињући да је 2023. година за њих била изазовна, али и успјешна.

„Тај континуитет да смо једини хор у Сарајеву, а и у Федерацији БиХ, који носи српско име и који је наставио традицију великог хора Српског пјевачког друштва `Слога` је, у ствари, нешто што нас вуче напријед, што нас одржава у Саборној цркви и Митрополији /дабробосанској/. Тешко је наћи мотив у оваквом друштву за рад у хору, а та дуга традиција нас обавезује да још више радимо“, наводи Мојсиловић у интервјуу Срни.

Мојсиловић напомиње да је ово била напорна година са много концерата и литургија, које су оставиле велики траг и у хору и код хориста.

„Након короне и других успоравања у култури уопште, можемо рећи да смо напредовали у чланству и активностима“, каже Мојсиловић и напомиње да су ове године организовали пети фестивал „Дани `Слоге`“.

Он наглашава да су поносни због организације фестивала и напомиње да је наступило више хорова. Концерт је одржан у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, након чега је служена литургија поводом обновљења унутрашњости храма.

„Саборна црква се обнавља више од 20 година након рата, тако да смо ми уклопили и наш фестивал у ту прославу обнове. Наш хор, који се обновио и повећао, показао је озбиљност наступа, а публика и стручна јавност је изузетно задовољна. Уз већу финансијску подршку било би то много боље, али у овим околностима у којима се налазимо, задовољни смо“, наводи Мојсиловић.

Он напомиње да је изазов задржати чланство, те да тренутно „Слога“ броји око 40 чланова.

„Задржати чланство, квалитет и онај континуитет `Слоге`, која има већ вијек и више, представља највећи изазов како за мене као диригента, тако и за пјеваче. Њих привлачи квалитетан репертоар који изводимо и наступи, али првенствено литургија и духовност, која их веже за хор, а након тога и дружења и путовања. Литургију морамо да нагласимо јер сабира и окупља `Слогу` и одржала ју је свих ових година“, истиче Мојсиловић.

Хор је већином аматерски. Његови чланови су ученици Средње музичке школе, студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, али и љубитељи доброг пјевања који нису ишли у музичке школе, већ су кроз хор научили много и побољшали слух и глас.

„Хор можемо да сврстамо у образовну музичку институцију, поред ових класичних музичких школа. Ми смо чланови Српске хорске асоцијације, чије је сједиште у Сомбору и која сарађује са европским и свјетским хорским асоцијацијама и са њима прави фестивале“, напомиње Мојисловић.

Према његовим ријечима, аудиција за нове чланове отворена је током цијеле године.

„Ми смо задовољни чланством и репретоаром који је, углавном, црквена хорска музика коју изводимо на литургијама. Ту је и репертоар хорске родољубиве, патриотске музике и композиција које су за данашњу публику и ово вријеме пријемчиве. Са друге стране, имамо задатак да ми обликујемо укус публике. Ми, сви музичари, умјетници, постављамо оно што ће публика касније да тражи“, указује Мојсиловић.

Он подсјећа да „Слога“ има подршку Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и Митрополије, која је њихов оснивач и чувар свих ових година.

Мојсиловић наводи да „Слога“ има и велику помоћ институција у градовима Источно Сарајево и Сарајево, те да, зависно од конкурса и грантова за које аплицира и квалитета програма који нуди, Друштво добија средства, али нема стални буџет.

Друштво за пробе користи просторије у Дому Свете Текле у Старој цркви на Башчаршији, а због техничких разлога тренутно се састају у простору Православног центра за младе „Свети Петар Дабробосански“ у Источном Сарајеву, док сталних просторија немају.

Мојсиловић додаје да су тражили рјешење, али да још нису добили конкретне и трајне одговоре.

„Наша зграда `Слоге`, која је у Сарајеву одузета након Другог свјетског рата, у процесу је реституције закона да се врати правим власницима. То је сада познати клуб `Слога`, гдје друга удружења имају своје просторије, а ми немамо, иако је то изворна зграда Српског пјевачког друштва `Слога` и одатле тај назив и популарност те зграде“, подсјећа Мојсиловић.

Он каже да је прошло више од 70 година од када су сва национална друштва укинута, па је и „Слогина“ имовина прешла у државне руке након Другог свјетског рата.

Мојсиловић најављује да ће у наредном периоду хор пјевати на литургијама и свечаним академијама током божићних и светосавских, те других празника у Сарајеву.

„На тај начин народ ћемо задржати кроз културне и духовне вриједности, што ће им дати наду да постоји још неко у Сарајеву ко ће уз њих одржати српско име и културу, осим Цркве, која је стуб и носилац. Желимо да заједничким снагама одржимо културу, идентитет и сјећање на Србе који су изградили Сарајево и `Слогу` и на тај начин им се одужимо и наставимо њихов пут“, поручује Мојсиловић за Срну.

ИЗВОРсрна
Претходни текстХуманитарна представа за Милену Косорић из Рогатице
Сљедећи текстКошарац: Дан Републике Српске светиња у коју се не дира