Насловна Најновије Након Колорада, Трамп избачен из изборне трке и у Мејну

Након Колорада, Трамп избачен из изборне трке и у Мејну

138
0

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп, уклоњен је са гласачког листића за предсједничке изборе у држави Мејн, јер је демократски државни секретар Мејна Шејна Белоуз уклонила његово име са листића у складу са клаузулом о побуни у америчком Уставу.

Она је закључила да је Трамп, иначе фаворит за републиканску номинацију 2024. године, подстакао побуну када је ширио лажне тврдње о превари бирача на изборима 2020. године, а затим позвао своје присталице да марширају на Капитол да зауставе посланике пред овјеру гласања.

Овај потез је услиједио након недавне одлуке Врховног суда Колорада да уклони Трампа из изборне трке, наводећи исти уставни разлог.

Такође, одлука је донијета након што је група бивших посланика Мејна рекла да Трампа треба дисквалификовати на основу одредбе америчког Устава која забрањује људима да обављају функцију ако су учествовали у „устанку или побуни“ након што су претходно положили заклетву САД.

Одлука, на коју се може уложити жалба државном суду, односи се само на предизборе у марту, али би могла утицати на Трампов статус на општим изборима у новембру. То ће вјероватно повећати притисак на Врховни суд САД да ријеши питања о Трамповој подобности широм земље према уставној одредби познатој као Одјељак 3 14. амандмана.

Тим Доналда Трампа саопштио је да ће уложити жалбу Врховном суду САД.

„Одлука државне секретарке ускраћује могућност хиљадама гласача у држави Мејн да гласају за кандидата по свом избору и требало би да буде поништена“, написала је републиканска сенаторка Сузан Колинс на платформи „Икс“.

ИЗВОРСрна, Ројтерс, фото AP Photo/Charlie Neibergall, File
Претходни текстСпектакуларним ватрометом завршено донаторско вече у Бања Луци
Сљедећи текстУ Српској рођено још 20 беба