Насловна Најновије Наредних дана сунчано и веома топло

Наредних дана сунчано и веома топло

168
0

У Републици Српској ове седмице биће сунчано, веома топло и спарно вријеме нарочито у четвртак и петак, 22. и 23. јуна када ће температура достићи и 38 степени Целзијусових, рекао је Срни помоћник директора Хидрометеоролошког завода Републике Српске за метеорологију Дејан Супић.

– Високу температуру условило је јачање јачање гребена уз прилив топлог ваздуха са сјевера Африке, а у приземљу поље високог ваздушног притиска – рекао је Супић, додајући да љето ове године почиње у сриједу 21. јуна у 16.59 часова.

Он је рекао да ће у дане викенда, 24. и 25. јуна доћи до промјене времена, што ће условити углавном локалне пљускове праћене грмљавином и пад температуре ваздуха за осам до 10 степени.

Према његовим ријечима, наредних данас биће повољни услови за обављање актуелних пољопривредних радова на отвореном, а и биометролошка прогноза углавном ће бити повољна код већине људи.

– Према тренутним прогностичким моделима од 26. јуна до 2. јула очекује се сунчано вријеме уз промјенљиву облачност, с тим што се у послијеподневним часовима очекују локални пљускови праћени грмљавином, нарочито у вишим и планинским предјелима – рекао је Супић.

Он је навео да ће температуре ваздуха имати вриједности од 20 до 22 степена у вишим, а у нижим предјелима између 26 и 30 степени.

Супић је рекао да су топлотни услови у претходних седам дана били углавном повољни за развој како озимих, тако и јарих услова, као и за зрење поврћа и раног воћа.

– Срединим порошле седмице нестабилно вријеме, нарочито на истоку Херцеговине, обилније падавине нису погодовале поврћу и раном воћу, а ометале су косидбу ливада и пашњака. Честа појава кише уз оптималну температуру одговарала је и појави биљних болести –  рекао је Супић.

Према његовим ријечима, временски услови погодовали су развоју пламењаче на кромпиру, а код воћарских култура створени су услови за развој пламењаче, црне трулежи и пепелнице на виновој лози.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСрце Романије за дјецу са Косова и Метохије
Сљедећи текстИсточна Илиџа: 16. Конференција беба – 28. јуна