Насловна Најновије Наставак суђења за злочине у Добровољачкој

Наставак суђења за злочине у Добровољачкој

208
0

Пред Судом БиХ за данас је заказан наставак суђења у предмету „Ејуп Ганић и други“ за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године.

Рочиште за наставак главног претреса у овом предмету, које је било заказано за 6. септембар, одгођено је због здравственог стања једног од оптужених који се налази на лијечењу.

Суд БиХ је у мају прошле године потврдио оптужницу Тужилаштва БиХ која терети Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку да су починили ратне злочине у случају „Добровољачка“ против војника ЈНА.

Оптужени су да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага УН.

Они се, такође, терете да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, нису спријечили ни казнили извршиоце, као и помагали починиоцима након извршеног злочина.

Оптужница Тужилаштва БиХ односи се на догађаје од 3. маја 1992. године, а прикупљени су докази који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.

У једном од најсложенијих предмета какав је суђење за злочине у „Добровољачкој“, Тужилаштво БиХ најавило је саслушање 277 свједока, док је одбрана најавила саслушање више свједока од Тужилаштва.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова, објављено је на сајту Суда БиХ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстШулић: У првој седмици октобра можемо очекивати снижење производа
Сљедећи текстАнђелин допринос у очувању српског културног насљеђа – стрип о Вуку Караџићу