Насловна Најновије Највише запослених од настанка Републике Српске

Највише запослених од настанка Републике Српске

140
0

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да Српска сада има највише запослених од свог настанка – више од 290.000 радника, као и да се плате повећавају и у јавном и у реалном сектору.

„За свако повећање плата у реалном сектору враћамо порезе и доприносе, тако да послодавца то повећање кошта само нето плата. Откада је та мјера уведена прије двије године, ми смо 43 милиона КМ вратили послодавцима на име пореза и доприноса“, рекла је Видовићева за портал „Бањалука.нет“.

Видовићева је нагласила да је просјечна плата у Републици Српској у прошлој години износила 585 евра, а у јануару ове године 622 евра.

„То значи да је плата заиста повећана и вјерујем да је свим озбиљним послодавцима, који желе да наставе свој бизнис и да буду успјешни, приоритет повећање плата и унапређење технологија“, додала је Видовићева.

Коментаришући исплату одређеног дијела плате радницима „у ковертама“, она је рекла да се та врста „сиве економије“ у Српској смањује, те да су радници у том погледу сада у повољнијој позицији.

„Тога има дефинитивно, али мислим да је све мање и мање. Радници су сада у другој позицији. Некада је послодавац имао вишка запослених, па сте морали како они кажу. Радници више и не прихватају то `плата у коверти`“, истакла је Видовићева.

Она је навела да се и у том смислу смањује сива зона, као и повећавањем минималца.

„Вјерујем да ће та сива зона поново доћи под значајнији удар, јер видим да се тражи потписивање колективних уговора, а када они буду потписани, свака грана има свој минималац и није реално очекивати да ће бити нешто у ковертама“, навела је Видовићева.

Министар финансија Републике Српске истакла је да су претходни мандат на челу Министарства обиљежили догађаји који су се негативно одразили на економију у цијелом свијету, али да је Српска упркос ограничењима и притисцима успјела да одржи привредну активност и помогне привредним субјектима.

„С друге стране, помогли смо здравственом сектору тако да је сваки становник који је имао потребу да се лијечи имао услове за то. Срећна сам што смо на крају 2020. године имали исти број радника, као и на почетку. Већ 2021. године имали смо више запослених, а сада имамо највише запослених од настанка Републике Српске, негдје преко 290.000 радника“, нагласила је Видовићева.

Она је додала да је прошле године геополитичка криза захватила цијели свијет и узроковала тотални поремећај на свим тржиштима.

„Упркос томе нема предаха. Морамо радити интензивно и свакодневно, водити бригу о свакој марки коју потрошимо и коју примимо у буџет да бисмо издржали овакву ситуацију, јер је то тешко и за земље које су далеко богатије од нас“, рекла је Видовићева.

Она је истакла да је у прошлој години просјечан раст БДП био 3,5 одсто, те да је то један од највећих у окружењу.

„Боримо се лавовски да одржимо ову ситуацију. Могу да поручим свим грађанима да ће Република Српска остати стабилна, да ћемо урадити све што смо планирали и да ће буџетски корисници добити своја примања, да ћемо такође пратити ситуацију и у великој мјери помагати привреди и пољопривреди“, додала је Видовићева.

Она је закључила да Влада Републике Српске показује спремност за нове изазове и да не смије дозволити да дође у ситуацију да не може измиривати своје обавезе.

ИЗВОРсрна
Претходни текст„ФИС Балкан континентал куп“ окупио 92 такмичара на „Двориштима“ (ВИДЕО)
Сљедећи текст“Црвене стијене”, заштићено подручје са великим потенцијалом за развој туризма