Насловна Најновије На данашњи дан нападнута фабрика „Претис“ у Вогошћи

На данашњи дан нападнута фабрика „Претис“ у Вогошћи

60
0
hdrpl

На данашњи дан 1992. године припадници паравојне формације „Патриотска лига“ уз помоћ специјалне јединице МУП-а БиХ напали су фабрику „Претис“ у Вогошћи, саопштено је из Удружења грађана бораца и њихових потомака „Трећа сарајевска бригада ВРС“.

„Том приликом извукли су одређене количине материјално-техничких средстава и наоружања које је ова фабрика производила. У даљњој намери заузимања и стављања под контролу читавог фабричког комплекса осујетио их је самоорганизован и слабо наоружан народа из околних насеља, чиме је дошло до првог оружаног сукоба на територији општине Вогошћа“, истакнуто је у саопштењу.

Војна фабрика „Претис“ цијели период ратних збивања била под контролом Војске Републике Српске и производњом минско-експлозивних средстава је дала немјерљив допринос у стварању и одбрани Републике Српске.

„Стога, спречавање заузимања и одбрана фабрике сматрају се веома битним догађајем са почетка Одбрамбено-отаџбинског рата“, истичу из Удружења грађана бораца и њихових потомака „Трећа сарајевска бригада ВРС“.

ИЗВОРртвис
Претходни текстЗакључци НСРС у вези са извјештајем Независне међународне комисије
Сљедећи текстПарламент Српске усвојио извјештај Независне међународне комисије о Сребреници