Насловна Најновије Неле Карајлић: „Радује ме долазак у Пале“

Неле Карајлић: „Радује ме долазак у Пале“

1330
0

У оквиру традиционалне манифестације „Госпојинске свечаности“, која је посвећена крсној слави и дану општине Пале – Великој Госпојини, вечерас ће бити одржана промоција књиге „Солунска 28“ Нелета Карајлића, у Културном центру Пале од 20,00 часова. Неле је за Јутарњи програм Радија Источно Сарајево истакао да је у Палама посљедњи пут био , неке ’96 године, након потписивања Дејтонског споразума, тако да га додатно радује долазак у Пале.

Говорећи о промоцији књиге „Солунска 28“ каже да је постало логично да се прије добре свирке направи и књижевно вече, а радује га ова промоција с обзиром да у Палама до сад није имао књижевну вече. Осим „Солунске 28“, како је Неле истакао говориће и о књизи „Фајронт у Сарајеву“, неодољиво испричаној причи, одрастању, сазријевању и старењу у једној земљи која се крваво распала, а онда формирала слободну територију у нашим сјећањима. Др Неле Карајлић је један од најдрагоцјенијих инсајдера још неиспричане приче о Југославији, која је цијела играла рокенрол, чак и у недељи кад је отишô Хасе и када је цркô маршал и када нам се женио Вукота!

„Солунска 28“ књига из два дијела је прича о новцу и страстима. Први дио књиге је прича о једној кући, једном граду и два свијета. Спајајући најбоље састојке јужноамеричког магијског реализма и сарајевског новог надреализма, Др Карајлић нам приповједа историју једне куће у дорћолској улици и води нас у простор са друге стране огледала, на самој тромеђи живота, смрти и вјечности. Солунска 28 је узбудљив роман о узбудљивим временима који ћете читати без даха до послледње странице, а онда ћете жељети још.
Други дио трилогије посвећен је људима и догађајима који су пролазили кроз дорћолску кућу на самој обали Дунава, Др Карајлић по ко зна који пут доказује како поседује неисцрпну енергију којом успева да се избори са највећим животним и уметничким изазовима. Приповедајући о свему ономе што је снашло станаре Солунске 28 током немачке окупације Београда у Другом светском рату, Др Карајлић нуди подједнаки читалачки ужитак и онима који су читали први део трилогије, али и онима који се тек сада придружују армији његових верних читалаца. Наставак монументалне саге о једној кући, једном граду и два света још једном потврђује да је наша књижевност у Др Карајлићу добила један нов, другачији и храбар глас којим овај свестрани уметник уме и има много тога важног да нам каже.

Разлога је доста да сви љубитељи дјела Нелета Карајлића посјете вечерас од 20,00 часова Културни Центар у Палама,а у петак, 25.августа од 18 часова на Студентском тргу у Палама, биће одржан Фестивал занатског пива на којем ће наступити Неле Карајлић.

ИЗВОРртвис
Претходни текстБекер: Надам се да Новак никада неће престати да игра тенис
Сљедећи текстБојанићу бронза на Свјетском првенству за младе у Астани