Насловна Најновије Ненад Милкић представио Сокочанима роман „Колона“

Ненад Милкић представио Сокочанима роман „Колона“

286
0

Књижевник Ненад Милкић из Малог Зворника представио је Сокочанима роман „Колона“, који се бави страдањем крајишких Срба и Крајином кроз праћење двије колоне – из Далмације и Книнске Крајине, која креће са Баније и Кордуна, те односом Срба и Хрвата кроз цијелу историју.

Милкић, који је осим „Колоне“, синоћ у Народној библиотеци Соколац представио своје цјелокупно стваралаштво, рекао је да је тај роман други дио четворокњижног „Погрома“.

Он је новинарима рекао да је његов први роман „Зовем се Дуња“ штампан 2013. године настао због податка да у Србији сваке године буде извршено 200.000 абортуса – легално и кроз приватне ординације, што према његовом мишљењу показује колико Србија губи становника са те и са друге стране, због породичног насиља.

Милкић је навео да је потом настала трилогија „Ми смо бранили Кошаре“, коју чине књиге „Последња стража“, „Зов карауле“ и „Бесмртни батаљон“ о групи војника на редовном ослужењу војног рока који су се нашли на Караули Кошаре на југословенско-албанској граници 1998/99. године и бранили своју земљу од многоструко бројнијег непријатеља.

Милкић је истакао да је роман „Кости“ настао као први дио четворокњижног „Погрома“ и бавиће се питањем страдања српског народа током деведесетих година, на подручју цијеле бивше Југославије.

У првом дијелу у роману „Кости“ Милкић се бави темом страдања сарајевских Срба од 1992. до 1996. године.

„То није књига огорчености и мржње, него антиратна књига која приказује чињенице онакве какве су биле – прикупљене од људи и преточене у роман“, рекао је Милкић.

Милкић је најавио и излазак из штампе треће књиге „Погрома“, а то је роман „Огањ“ чија је тема страдање Срба на Косову и Метохија, са освртом о свим страдањима, те завршетак четвртог дијела до наредног Београдског сајма.

Аутор је за нови роман „Дистимија“ рекао да је најчуднији који је написао јер је писан формом која није заступљена у савременој књижевности.

„То је прстенаста форма, гдје се 17 ликова међусобно не познају или тек овлаш додирују у својим животима, али када се тај прстен затвори добијамо слику зашто је баш тих 17 ликова описано“, рекао је Милкић.

Аутор за овај роман каже да је то прича о људима онаквим какви јесу, односно о људима који носе неко назадовољство и то их формира као личност и њихов однос према људима у околини.

Директор Народне библиотеке Соколац Божића Јанковић изјавила је Срни да у овој установи имају све Милкићеве књиге, истичући да су читане и тражене.

Она је изразила задовољство све већом посјетом књижевним вечерима и чињеницом да се са доласком јесени читаоци лагано враћају овој установи и књизи.

Организатор промоције Милкићеве књиге „Колона“ и представљање осталих његових дјела је Народна библиотека Соколац.

Ненад Милкић је на недавно одржаном Међународном сајму књига у Београду представио своје издаваштво „Милкић“ и наслове који који су приређени у овој новој издавачкој кући.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПети хорски фестивал „Дани Слоге“ 18. и 19. новембра
Сљедећи текстУ Мостару нема мјеста за ћирилицу