Насловна Најновије Неприхватљиви напади на здравствене раднике у Српској, починиоце што прије казнити

Неприхватљиви напади на здравствене раднике у Српској, починиоце што прије казнити

120
0

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, осудило је сваки облик пријетње, притиска или напада на здравствене раднике, који обављају изузетно тежак и одговоран посао, а на шта су данас указали и здравствени радници пруживши подршку колеги запосленом у Дому здравља Приједор.

Из ресорног министарства истичу да здравствени радници раде одговоран посао збрињавања пацијената, очувања њиховог здравља и спасавања живота, а грађани у здравствене установе долазе како би добили неопходну здравствену заштиту, те да не постоји ниједно оправдање за било коју врсту напада – вербалног и физичког на здравствене раднике, а које су неки, нажалост, доживјели.

„Због свега тога, реакција здравствених радника и захтјеви представника синдиката за разматрањем могућности изналажења додатних рјешења за заштиту радника у здравственим установама је разумљива“, наводи се у саопштењу.

Из Министарства подсјећају да су овакве врсте инцијатива раније већ разматране и анализиране, као и искуства земаља у региону, те да постојеће одредбе Кривичног законика јасно прописују кривична дјела тјелесне повреде, тешке тјелесне повреде, угрожавање сигурности, као и адекватне казне за та дјела, гдје се на једнак начин третирају и штите од напада сви грађани као и професије.

Из ресорног министарства наводе да сваки грађанин има право на здравствену заштиту уз поштовање највишег стандарда људских права, као и физички и психички интегритет и безбједност своје личности, али и да здравствени радници у обављању свог посла морају да од пацијената и њихових породица добију исти ниво уважавања.

„Имајући у виду да сваки грађанин има право на здравствену заштиту уз поштовање највишег стандарда људских права, као и физички и психички интегритет и безбједност своје личности, напомињемо да и здравствени радници у обављању свог посла морају да од пацијената и њихових породица добију исти ниво уважавања“, наводи се у саопштењу.

У случају било каквог угрожавања радника у здравственој или социјалној заштити, Министарство здравља и социјалне заштите инсистира на ажурном поступању надлежних органа како би се починиоци што прије казнили у складу са законом.

„Истовремено, од руководиоца здравствених установа очекује се да у складу са својим овлашћењима обезбједе услове рада за раднике и лијечења за пацијенте“, наводи се у саопштењу.

Полицијска управа Приједор саопштила је раније да ће Окружном јавном тужилаштву доставити извјештај против А.П. за почињена кривична дјела угрожавање сигурности и тјелесна повреда, након што је 27. јануара у Дому здравља раднику Хитне помоћи упутио озбиљне пријетње по живот, а потом га физички напао, нанијевши му повреде.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЗеленски тражи још новца од европских лидера
Сљедећи текстОсликана прва сликовница о убијеном дјечаку Слободану (ФОТО)