Насловна Најновије Нешић: Нема те добре ствари коју разни Исаци неће покушати да упропасте

Нешић: Нема те добре ствари коју разни Исаци неће покушати да упропасте

107
0
Када министар унутрашњих послова унутрашњих послова ФБиХ Рамо Исак забавља јавност у БиХ, то се може толерисати. Када брука и наноси штету БиХ у међународним оквирима онда морају реаговати Влада Федерације, Савјет министара и Предсједништво, рекао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

Нешић је истакао да, пошто има и много елемената кривичног дјела, ту има посла и за СИПА-у и Тужилаштво.

Нешић наводи да Исак, нажалост, не познаје прописе ове земље.

– Када тврди да ће ухапсити предсједника Републике Српске на територији Републике Српске, како да очекујемо да познаје прописе о међународној сарадњи попут Споразума о сарадњи БиХ и ЕВРОПОЛ-а или Правилника о раду Националне заједничке контакт тачке (НЗКТ). Све те акте донијеле су надлежне институције и њих морају поштовати и Ненад Нешић и Рамо Исак и Синиша Каран – изјавио је Нешић, коментаришући неовлашћену комуникацију министра Исака са ЕВРОПОЛ-ом.

Нешић истиче да је због ове комуникације, НЗКТ за 12.март заказао састанак свих који имају представнике у НЗКТ, како би престале манипулације јавношћу и на правој адреси се ријешили проблеми уколико постоје, умјесто што се „због ниских циљева покушава срушити сарадња са ЕВРОПОЛ-ом“.

– Рамо Исак није овлашћен за директну комуникацију са ЕВРОПОЛ-ом све док не добије екстензију на ФУП што има право по Споразуму о сарадњи БИХ са ЕВРОПОЛ-ом. Исто то право имају и остали надлежни органи који чине контакт тачку (МУП ФБиХ, МУП Српске, Полиција Брчко дистрикта, Служба за послове са странцима, ДКПТ и СИПА). Њихова обавеза је да обавијесте НЗКТ да је остварен контакт, али не и о садржају о чему се контактирало – истиче Нешић.

Исак је, према његовим ријечима, на основу дописа његовог представника у НЗКТ, обуставио захтјев за давање екстензије према ФМУП.

Нешић каже да истале агенције то нису блокирале и имају пуно право на сарадњу са ЕВРОПОЛ-ом.

– Зашто је ФМУП то урадио, питање је за њих. Но, немају право да блокирају једну овако успјешну ствар која је већ дала резултате у раду што је видљиво из годишњег Извештаја о раду НЗКТ, који ми је достављен складу са Правилником о раду НЗКТ и који ћу презентовати на сједници Савјета министара у наредном периоду. Рамо Исак се позива на принцип рада да НЗКТ, као и Предсједништво БиХ функционише по принципу консензуса, а управо је његов представник прекршио то правило и писмо у којем износи личне ставове је прослиједио на неке адресе без сагласности остала два координатора – каже Нешић и поручује Исаку:

„Не би било лоше да се Исак, прије иступа у медијима којим наноси велику штету једној од ријетких успјешних ствари у БиХ због којих смо добили похвале не само домаће јавности него и комплетне међународне заједнице, прво договори са својим сарадницима или са самим собом. У међувремену сам искористио своје надлежности и о свему обавијестио и СИПА-у и Тужилаштво БиХ, па нека институције раде свој посао на утврђивању пропуста. И даље тврдим да нема опасности од цурења информација безбједносног карактера, мада очигледно то неко жели“.

Нешић понавља да ће наставити подржавати рад НЗКТ у складу с утврђеним прописима и да неће дозволити рушење једног корисног и доброг пројекта у који су сви заједно уложили много напора, а посебно он лично и његов кабинет

– Нека се не брину грађани који нису упрљали руке криминалом, а они други нек мирно не спавају – закључио је Нешић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстХан Пијесак: Прикупљено 900 КМ помоћи за породицу Терзић
Сљедећи текстДодик: ЕУ је свјесна да је БиХ направила чудо; Из САД појачавају притисак