Насловна Најновије Нешић: Све проблеме у БиХ продуковао страни фактор

Нешић: Све проблеме у БиХ продуковао страни фактор

184
0

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, рекао је да је све проблеме у БиХ, продуковао страни фактор.

„Имамо ту несрећу да се налазимо на геостратешком положају, који је увијек био од интереса великих сила. Што је простор нестабилнији, њихов утицај је већи. Зато користе механизме свог утицаја, а то су ОХР и стране судије, не да би помогли овој земљи и стабилизовали је, него управо супротно – да би је дестабилизовали и држали у статусу колоније“, рекао је Нешић.

Нешић је навео да су неприхватање реалности дејтонског уређења БиХ, од појединих бошњачких лидера и њихова неспособност да уваже друге и теже компромису – главни и једини реметилачки фактор у БиХ.

То што се у ФБиХ појединци радују санкцијама које Српској уводи Њемачка и Америка су, каже Нешић, будаласте, недорасле и површне реакције.

„Блокадом пројеката у Српској, економску штету једнако трпи и Федерацији БиХ па само будале могу ликовати што је мање послова и запослених, као и средстава од ПДВ-а“, рекао је Нешић за „Глас Српске“.

Он навео да је безбједносна ситуација задовољавајућа, али да, нажалост, политичка нестабилност за собом носи безбједносне изазове.

„Посљедица те унутрашње реторике сијања мржње, јесу појединачни инциденти који су забиљежени. Након дужег периода, продуковано је и буђење `спавача` међународних терористичких организација. Захваљујући разбијању `Скај` апликације нема недодирљивих. Према тим појавама морамо имати нулту стопу толеранције“, навео је Нешић.

Министар безбједности у Савјету министара, указује да су највећи реметилачки фактор у БиХ, они у чијим главама још живе деведесете године.

„Не могу да вјерујем да 27 година након рата, неки политичари још воде рат из 90-тих и глорификују паљења и убијања цивила. Неки не могу да прихвате да је ово земља два конститутивна ентитета и три народа, него живе у утопији о унитарној, централизованој БиХ, у којој је доминантан један народ“, рекао је Нешић.

Он је навео да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез, треба да поднесе оставку, истичући да су ширење националне мржње, ратно хушкање, пријетње некаквим плановима А и Б кривична дјела и да ће Хелез изгледа „долијати због незаконитог пребацивања буџетског новца“.

Нешић је рекао да су сва лица повезана са тероризмом и радикалним покретима 24 сата под надзором Обавјештајно безбједносне агенције БиХ, која алармира и друге агенције и тужилаштва, ако буду примјећене недозвољене активности.

„Захваљујући томе разоткривени су планови Мирзе Капића, те је спријечен гнусан терористички чин. Борба против тероризма тражи превентивно и репресивно дјеловање, али најважније је правовремено реаговање и да се ми не успавамо због затишја“, рекао је Нешић.

ИЗВОРсрна, фото Слободна Босна
Претходни текстДанас регата на Дрини и “Шкобаљијада“
Сљедећи текстПовећана опасност од одрона у усјецима